Baltazar u Muzeju

Baltazar u Muzeju u Rijeci

Kultura

Izložba posvećena Profesoru Baltazaru, junaku crtanih filmova koji je osvojio mnoga dječja srca, biće otvorena u Rijeci, u subotu, u Muzeju moderne i savremene umjetnosti, u okviru programa Rijeka Evropska prijestonica kulture, a za koji se sprema i Novi Sad.

“Neobični naučnik koji je osvojio srca miliona djece u SFRJ a i dalje osvaja u Hrvatskoj, trebao je neobično mjesto za život i zato su njegovi autori kao model za grad u kome će živjeti i smišljati neobične izumije izabrali upravo Rijeku”, navodi se na sajtu Muzeja i precizira da je upravo iz tog razloga naziv izložbe “51000 Balthazargrad”.

Izložba Balthazargrad na atraktivan, zabavan i interaktivan način prica priču o nastanku profesora Baltazara, o njegovim dogodovštinama, ali i o važnosti tog animiranog serijala u kontekstu vremena u kojem živimo. Prostor izložbe podijeljen je na Svemir, More, Rijeku i Grad, te predstavlja minijaturni prikaz svijeta iz istoimenog crtaća.

“Dolazak s mora preko rijeke u grad naglašava sličnost Baltazargrada i Rijeke, te poziva goste da na barem jedan dan postanu Baltazarovi sugradani”, navode iz muzeja. Postavka izložbe “51000 Balthazargrad” prilagođena je i djeci i odraslima, a prolazak kroz sve epizode Profesora Balthazara, ohrabruje igru, ali i učenje.

Profesor Balthazar sniman je od 1967. do 1978. u Zagreb filmu. Serija se sastoji od 59 epizoda u trajanju od pet do 10 minuta, i do danas je ostala najuspešniji projekat Zagrebačke škole crtanog filma.

Otac lika profesora Balthazara je Zlatko Grgić, a simpatičnom naučniku koji uz pomoć mašte i pozitivne energije rješava probleme svojih sugradana u Balthazargradu ime je dao Pavao Štalter. lzložba će biti otvorena naredna tri mjeseca i to u okviru programa Evropske prijestonice kulture, navodi se sa sajtu Muzeja, uz ocjenu da će to biti najveća izložba posvećena Profesoru Balthazaru ikada.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *