BiH pozorišta

BiH pozorišta se vraćaju

Kultura

Popuštanjem mjera pozorišta u našoj državi rade na prilagođavanju svog rada novim preporukama nadležnih te polako počinju otvarati svoja vrata posjetiocima. Razgovarali smo s direktorima Narodnog pozorišta i Pozorišta mladih u Sarajevu o budućim planovima, ali i o proteklih dva mjeseca koliko je rad ovih institucija bio zabranjen zbog pandemije.

Uprkos navedenoj situaciji rad pozorišta zapravo nikada nije ni stao, već je on prebačen samo u drugi ambijent. Prikazivanje online predstava bilo je od velikog značaja kako za ove ustanove tako i za sve ljubitelje ove vrste umjetnosti. Ipak, sva pozorišta su s velikim oduševljenjem prihvatili odluku da se publika ponovo vrati u sale, a glumci na scenu, međutim, kako su nam sagovornici naveli, nove epidemiološke mjere će znatno smanjiti kapacitet sala jer je precizno definisano koliko ljudi može boraviti u njima i pod kojim uslovima.

Preporuke su da se u sale ne ulazi grupno već pojedinačno poštujući socijalnu distancu. Svaki posjetilac će morati imati zaštitnu masku, a pri samom ulazu će biti dezinfikovan i upućen u salu u kojoj će biti označena sjedišta. Preporučeno je da na svakom trećem sjedištu bude po jedan posjetilac, a između redova bude po jedan red prazan. Podrazumijeva se da i prostorije pozorišta budu dezinfikovane, a način odvijanja predstava prepušten je upravo tim ustanovama.

“Poznato je da u pozorištu zavisno od veličine predstave mogu biti od dva do 100 učesnika na sceni ili više ako se radi o nekoj velikoj operskoj predstavi koja podrazumijeva i orkestar i hor u kojem su izvođači vrlo blizu jedni drugima. To je ustvari mala prepreka jer ukoliko radimo onako kako su predstave postavljene, zato što niko nije mislio na to da će se pojaviti koronaviorus, onda imamo jako puno predstava koje moramo prilagoditi novonastalim uslovima i mjerama. To je specifičnost pozorišta, ali ćemo naravno nastojati da riješimo sve poteškoće. To je jedan period koji ćemo izdržati, bolje je i ovako da radimo nego da smo zatvoreni. Iako postoje i neke nelogičnosti kao što je naprimjer dolazak bračnog para na predstavu koji su svakako zajedno u kući, ali prema novim mjerama moraju odvojeno jedno od drugog sjediti”, kazao je Izudin Bajrović, direktor Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Kako nam je dalje ispričao Bajrović, planirano je da ova ustanova zvanično s radom počne od naredne sedmice, a da bi se obilježio ponovni početak, zamišljeno je da se na platou ispred Narodnog pozorišta postavi scena i održi koncert koji bi bio prvi uvodni program.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *