“Carmina Burana” u Sarajevu

Kultura

Muzičko-scenski spektakl “Carmina Burana“ ansambla Državne Opere i Baleta iz Sjeverne Makedonije, u kojem će učestovovati više od 200 umjetnika iz Sjeverne Makedonije, BiH, Turske, Portugala, Rusije, Srbije, bit će izveden 30. novembra u dvorani “Mirza Delibašić“. Pred sarajevskom publikom “Carmina Burana“ će biti izvedena zahvaljujući Fondaciji za kulturu i obrazovanje “Amadeus” i maestru Emiru Nuhanoviću, te direktoru Državne Opere i Baleta Sjeverne Makedonije Vasku Ristovu. Pemijerna izvedba “Carmine Burana“ bila je u Skoplju 27. novembra, a već nakon tri dana gostuje u Sarajevu.

Maestro Nuhanović, koji diriguje ovim spektaklom, prisjeća se da je nekoliko puta imao priliku da diriguje “Carminu Buranu” ali nažalost nije se uspijevalo napraviti je s baletom kao što je to bilo prije rata. Tako će sutrašnja izvedba biti prva baletno operna “Carmina Burana” u Sarajevu nakon punih 30 godina. “Radio sam u Skoplju u Nacionalnoj operi i baletu. Na moj prijedlog uzeli smo jako dobre scenografe, kostimografe i sve one koji su potrebni da jedno djelo zasija u pravom sjaju. To je jedna internacionalan ekipa. Od Turske, Portugala, Španije, Makedonije. I jednostavno rodila se ova najnovija ‘Carmina Burana'”, kazao je Nuhanović.

Direktor Nacionalne opere i Baleta Sjeverne Makedonije Vaso Ristov istakao je da je na premijeri u Skoplju sala bila prepuna te da se nada da će tako biti i u Sarajevu. Sopranistica Nada Talevska navela je da je riječ o spektaklu koji je atraktivan za sve generacije, te da se nada da će sarajevska publika biti zadovoljna. U realizaciji spektakla učestvuju između ostalih scenograf Miodrag Tabački iz Srbije, koreografiju i libreto potpisuje Can Arslan iz Turske, baletni kostimograf je Gizem Betil iz Turske, operni kostimograf je Elena Doncheva iz Sjeverne Makedonije, odakle dolazi i režiser Dejan Proshev.

Uz ansambl Nacionalne Opere i Baleta Sjeverne Makedonije nastupit će i bosanskohercegovački umjetnici i dječiji horovi, pod dirigentskom palicom Emira Nuhanovića. Emir Nuhanović koji ove godine obilježava 35 godina umjetničkog rada istakao je da mu je najvažnije što će taj jubilej proslaviti ne samo sa ovim značajnim opernim djelom, nego što će Fondacija Amadeus koju je osnovao donirati instrumente najboljim učenicima i studentima muzičkih škola i akademija.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *