Ćopićevim stazama

“Ćopićevim stazama djetinjstva”

Kultura

U spomen-školi u Hašanima, rodnom mjestu velikog srpskog i jugoslovenskog književnika Branka Ćopića danas je prigodnim programom obilježena manifestacija “Ćopićevim stazama djetinjstva”. Manifestaciju su obilježili predstavnici Fondacije “Branko Ćopić” Banjaluka, Zavičajnog društva “Branko Ćopić” Hašani i opštine Krupa na Uni.

Predsjednik Fondacije “Branko Ćopić” Svetozar Ličina istakao je da slavni srpski pisac Branko Ćopić neće biti zaboravljen, da su likovi iz njegovih djela i poseban način na koji je pisao najbolja garancija da će Ćopićevi romani, pripovijetke i pjesme biti interesantne i budućim naraštajima. “Branko je od zavičajnog postao nacionalni, pa svjetski pisac. Njegujemo sjećanje na njega čitajući njegova djela”, istakao je Ličina.

Ličina kaže da je Fondacija “Branko Ćopić” osnovana 1986. godine s ciljem njegovanja sjećanja na velikana pisane riječi. “Prvi predsjednik bio je književnik Mladen Oljača. Svake godine organizujemo književne večeri i posjete školama koje nosi Ćopićevo ime. Samostalno ili sa nekim od izdavača objavljujemo Ćopićeva djela”, naveo je on.

Ličina očekuje da će tradicija organizovanja manifestacija u čast Ćopiću biti nastavljena. Načelnik opštine Krupa na Uni Mladen Kljajić rekao je da je današnji praznik Miholjdan, slava Ćopića.

“U organizaciji Udruženja ‘Scena’ Novi Grad, uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture, juče smo imali prigodan program u Hašanima. Danas smo imali u planu širu manifestaciju koju nismo mogli organizovati zbog mjera sprečavanja širenja zaraze virusom korona. Manifestacija je zato skromna, ali želimo sačuvati tradiciju i pokazati da nam je stalo do Branka Ćopića”, dodao je Kljajić.

U Hašanima je danas bio i književnik Ranko Pavlović, a prigodan program posvećen Branku Ćopiću pripremili su učenici Osnovne škole “Branko Ćopić”.

Podijeli

1 thought on ““Ćopićevim stazama djetinjstva”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *