Dani flaute

“Dani flaute” čekaju bolje dane

Kultura

Festival “Dani flaute”, koji je trebalo da bude održan od 6. do 8. novembra, prolongiran je zbog pogoršanja epidemiološke situacije. Festival, koji je treću godinu zaredom trebalo da organizuje kvartet flauta “Flutete” u saradnji sa Muzičkom školom “Vlado Milošević” iz Banjaluke, biće održan u drugom terminu koji će u skladu sa situacijom biti naknadno saopšten.

“Dani flaute” u novembru ove godine trebalo je da budu održani treći put. S obzirom na to da nemamo manifestacija ovakvog tipa u RS, ali ni u BiH, odlučile smo se da okupimo flautiste iz naše zemlje i zemalja iz okruženja s ciljem da znanja i vještine sviranja proširimo, kao i uopšte muzičke vidike. Odazvali su se učenici osnovnih i srednjih škola i muzičkih akademija, njihovi nastavnici, ali i mnogo muzičara koji sviraju neke druge instrumente, kao i mnogo ljubitelja klasične i kamerne muzike. To je bio podstrek da nastavimo s namjerom da manifestacija postane tradicionalna i, naravno, iz godine u godinu bogatija sadržajima”, kazala je u razgovoru za “Nezavisne” Sunčica Lončar iz kvarteta “Flutete”.

Ona je podsjetila da su prošle godine, između ostalog, oformile i orkestar flauta koji su činili učenici flaute svih nivoa. Međutim, prema njenim riječima, epidemiološka situacija je uticala vrlo nepovoljno zbog čega su odlučile prolongirati ovaj događaj i čekati neke bolje dane. “Mnoge kulturne institucije nastavile su s radom u smanjenom obimu, ali mi smatramo da ponuđeni sadržaji na ‘Danima flaute’ moraju biti dostupni svima prisustvom uživo, jer muzika i doživljaj muzike preko nekog medija ili u ‘smanjenom’ obimu ne može zadovoljiti ni izvođača ni publiku u pravom smislu. Zasad smo na stendbaju, a iskreno se nadamo da će naša nadanja i vjera u bolje sutra pomoći da se flautisti uskoro okupe u Banjaluci”, zaključila je ona.

Pojasnila je da su ove godine imali situaciju da su mjesta za aktivne polaznike popunjena prvog dana objavljivanja konkursa, kao i najavljenu posjetu nekolicine duvačkih orkestara.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *