Dokumentarac "Hold Me Right"

Dokumentarac “Hold Me Right”

Kultura

Potaknuta vlastitim iskustvom, glumica i rediteljica iz Srbije Danijela Štajnfeld u nešto više od sat vremena potresnog dokumentarca “Hold Me Right” daje prostor žrtvama silovanja da ispričaju svoje priče. “Hold Me Right” i dalje je dostupan svim korisnicima ondemand.sff.ba platforme. Štajnfeld kroz premijerno prikazivanje dokumentarca javnosti prvi put otkriva zašto je prije nekoliko godina napustila Srbiju i na vrhuncu karijere preselila u Sjedinjene Američke Države (SAD). Ono što nije poznato ljudima koji ne čitaju tabloide, objasnit će se već u prvih nekoliko kadrova filma, kada Štajnfeld zove roditelje i prvi put im otkriva da je silovana.

Muk s druge strane slušalice i suze u očima glumice samo su prvi korak koji gledatelj pravi ulazeći u svijet žrtava seksualnog nasilja. Kroz radnju filma lako je zaključiti da žrtva može biti bilo ko, neovisno o njegovom spolu, seksualnoj orijentaciji ili starosti. Dokumentarac je isprva zamišljen kao desetominutni video za YouTubeDokumentarac je isprva zamišljen kao desetominutni video za YouTube

“Nikad nisam mislila da ću prikupiti hrabrost da o svom iskustvu počnem govoriti javno. Put prema oporavku traži od vas da ponovo počnete vjerovati sebi, iznova gradite svoje stavove, da propitujete sve u šta ste do sada vjerovali, da se borite… Tjera vas da se zapitate: Ako mi je ovakvo nešto mogla uraditi osoba sa kojom sam bliska, ko je još sposoban uraditi nešto slično?”, kaže Štajnfeld.

Ističe kako isprva nije planirala snimiti film o svom iskustvu. Prvobitna ideja bila je napraviti kratki YouTube video u kojem će okupiti nekoliko ljudi koji dijele njeno iskustvo. Intervjuisala je veliki broj osoba koje su preživjele silovanje, uključujući i bivšu policajku koja je napustila svoju karijeru nakon što ju je silovao šef policije.

Intervjui su donijeli više materijala te je priča iz običnog videa proširena u dokumentarac. Štajnfeld isprva nije planirala otkrivati detalje svog iskustva u filmu, u procesu snimanja pronašla je svoje video dnevnike snimljene netom nakon što je preživjela silovanje, pa ih je zatim odlučila uklopiti u cijelu priču.

Kao i svaka žrtva, osjećala se krivom za ono što joj se dogodilo: “Da se mogu vratiti u dan kada sam napadnuta i obratiti se Danijeli, rekla bih joj da ne brine, da će sve biti uredu. Ozdravit će od onoga što joj se dogodilo i pomoći mnogima na njihovom putu ka oporavku. Pronaći će način da ponovo bude sretna”.

Da bi u javnost iznijela svoju priču, žrtva najprije mora prikupiti hrabrost da napravi prvi korak i progovori, a zatim mora skupiti snagu za sve ono što dolazi poslije toga. Štajnfeld se prisjeća naslova koji su se pojavili u regionalnim medijima kada je najavila “Hold Me Right” i objelodanila temu filma.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *