Dučićeve večeri poezije

“Dučićeve večeri poezije”

Kultura

U Trebinju će biti održana tradicionalna manifestacija kulture “Dučićeve večeri poezije”, u čast velikog srpskog pjesnika Jovana Dučića, a pod pokroviteljstvom grada i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske. Iz Gradske uprave Trebinje je najavljeno da će jednodnevni program manifestacije, u skladu se epidemiološkim preporukama zbog epidemije virusa korona, biti održan na 20 godina prenošenja pjesnikovih zemnih ostataka iz SAD u rodni grad.

Program obilježavanja “Dučićevih večeri poezije” počeće u 10 časova, kada će delegacija grada Trebinja položiti cvijeće na grobno mjesto Jovana Dučića u Hercegovačkoj Gračanici. U 10.30 časova delegacija grada Trebinja položiće cvijeće na spomenik Jovanu Dučiću i Petru Petroviću NJegošu u Gradskom parku.

U Muzeju Hercegovine od 17.30 biće prikazana izložba “Srpske pravoslavne crkve u BiH od 1850. do 1912. godine” iz Fonda Pedagoškog muzeja Beograda, autora Aleksandre Milovanović. U Narodnoj biblioteci u Trebinju u 18.30 časova biće otvorena izložba pod nazivom “Iz biblioteke Jovana Dučića” i prikazan kratki film “Legat Jovana Dučića”, u produkciji ove ustanove kulture. Centralni program manifestacije svečana akademija pod nazivom “Dvadeset godina poslije” na programu je od 20 časova u pozorišnoj sali Kulturnog centra.

Dodik je podsjetio da se prije 20 godina ovaj veliki srpski pjesnik, diplomata i najpoznatiji Trebinjac u svijetu vratio kući u svoje Trebinje iz koga nikada nije ni odlazio. “Jovan Dučić je pronio ime ovog grada širom svijeta, a iz svijeta iz koga je on dolazio redovno je donosio Trebinju i darovao. Tako je jedan gradić, zahvaljujući svome pjesniku, nadrastao svoje gabarite. Taj ritam i manir Trebinje je zadržalo do današnjeg dana”, rekao je Dodik.

On je u obraćanju dodao i da poslije 77 godina od smrti rijeka ljudi želi da se pokloni Jovanu Dučiću u vječnoj kući u Hercegovačkoj Gračanici na Crkvini iznad Trebinja. “Dučić je formalno bio diplomata nekadašnje Jugoslavije i Srbije, ali je, prije svega, bio ambasador svoga Trebinja i svoje Hercegovine. Dučić nije bio samo lokalpatriota, nego iskreni patriota svog srpskog naroda kome je posvetio i neke od najljepših stihova”, rekao je Dodik.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *