Film sedmice: "Projekat Moć"

Film sedmice: “Projekat Moć”

Kultura

Zamišljen kao osvježavajuća superherojska priča, novi “Netfliksov” film “Projekat Moć” (Project Power), u kojem glavne uloge igraju Džejmi Foks, Džozef Gordon-Levit i Dominik Fišbek, podijelio je kritiku.

Na prvi pogled u pitanju je interesantna, ali ne baš i posve originalna premisa. Riječ “moć” iz naslova se odnosi na novu vrstu droge koja stanovnicima Nju Orleansa daje nasumične moći u trajanju od pet minuta. To znači da niko ne zna kakvu moć će dobiti, da li će postati besmrtan, nadljudski jak, brz ili će mu tijelo pod uticajem ove pilule pokleknuti u smrt.

Podijeljena kritika je rezultat činjenice da je “Projekat Moć” sa jedne strane ponudio centralni trio kao stub koji nosi ovu priču, što je bilo i očekivano od glumaca ovog kalibra. U tom smislu, glumačka podjela, odnosno način na koji glumci iznose svoje uloge je bolji od pisanog materijala, dok su sami likovi interesantniji od premise filma. Istovremeno, kao superherojski film “Projekat Moć” nudi nešto više od klasičnih ili bolje rečeno standardnih filmova MCU ili DC svijeta. To se odnosi prvenstveno na scenario koji sa određenom dozom ozbiljnosti, utemeljene u realnosti (iako ništa u ovom filmu niije realno), tretira svoje likove i situacije u kojima se oni nerijetko nalaze (iako je početni impuls filma negdje usput nekako izgubljen). Uz to, film je zabavan i garantuje dobar provod, što bi trebalo biti dovoljan razlog za njegov uspjeh kod publike.

Međutim, sa druge strane, problem filma i njegove originalnosti je nedostatak inventivnosti i mašte jer kada se sve uzme u obzir “Projekat Moć” suštinski ne nudi ništa novo što već manje-više nismo vidjeli. U principu, radi se o filmu koji nije loš, ali nije ni pretjerano dobar, te je na vama da odlučite na koju stranu će novčić pasti. Glava ili pismo? Svejedno je.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *