Filmski festival u Veneciji

Filmski festival u Veneciji

Kultura

Filmski festival u Veneciji, koji uobičajeno okuplja veliki broj glumaca, posjetilaca i novinara, ove godine bit će održan u nešto izmijenjenom obliku zbog pandemije koronavirusa. Ovogodišnjem festivalu prisustvovat će mali broj novinara i glumaca, uglavnom iz Evrope, dok publike neće biti.

Italija je jedna od država najteže pogođenih pandemijom – po broju smrtnih slučajeva od posljedica COVID-19 ova država nalazi se na drugom mjestu u Evropi, iza Velike Britanije. Uz postepenu normalizaciju života u zemlji, ovogodišnji festival u Veneciji, koji će biti održan od 2. do 12. septembra, predstavlja pokazatelj da se svijet filma također polako vraća u prethodno stanje, nakon pauze tokom mjera karantina.

U Italiji je od početka pandemije koronavirusom zaraženo blizu 267.000 ljudi, dok je od posljedica COVID-19 život izgubilo više od 35.000 pacijenata. Prema prvim zvaničnim informacijama, ovogodišnji filmski festival u Veneciji otvorit će film rediteljice Daniele Luchetti “Lacci”.

Radnja filma gledatelje će vratiti u osamdesete u italijanski grad Napulj, a uloge u ovom ostvarenju tumače: Alba Rohrwacher, Luigi Lo Cascio, Laura Morante, Silvio Orlando, Giovanna Mezzogiorno, Adriano Giannini i Linda Caridi. “Nedavno smo se pitali šta će se desiti sa kinima i filmovima. Ali s druge strane, filmovi su nam za vrijeme karantina pružili osjećaj komfora. Naučili smo vrlo važnu stvar: Filmovi, serije i romani su stvari koje su u našim životima nezamjenjive”, rekla je Luchetti.

Prošlo je više od deset godina otkako je ovaj festival otvoren italijanskim filmom. Posljednji put se to dogodilo 2009. godine, kada je Venecijanski Film Festival otvoren filmom reditelja Guiseppea Tornatorea “Baaria”. “Lacci” će biti prikazan 2. septembra, a festival će trajati od 2. do 12. septembra 2020. Glavna članica žirija ove godine je Cate Blanchett, a više informacija o filmovima koji će biti prikazani bit će objavljeno 28. jula.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *