hari poter porodat

“Harry Potter” prodat za 68.000 funti

Kultura

Prvo izdanje knjige “Harry Potter and the Philosopher's Stone” prodano je na aukciji za 68.000 funti. Izdanje je jedan od 500 primjeraka knjige koji su isprintani 1997. godine prije nego je saga JK Rowling doživjela globalni uspjeh.

Još jedno prvo izdanje koje je ranije na garažnoj prodaji prodano za svega 50 penija, na online aukciji Hansons Auctineers u Staffordshireu je dostiglo cijenu od 50.000 funti.

Primjerak iz biblioteke sa štembiljima je prodano za 19.000, a za četvrtu knjigu je kupac izdvojio 17.500 funti.

Oko 300 primjeraka prvog izdanja knjige poslano je u škole i biblioteke. U to vrijeme su se knjige prodavale za 10,99 funti. U oktobru je primjerak prvog izdanja prodan za 60.000 funti.

JK Rowling – njena prva knjiga u seriji, Hari Poter i Kamen mudrosti (1997), ostavarila je izvanredan uspeh, obraćajući se istovremeno deci (ciljanoj publici) i odraslima. Živim opisma i maštovitom okosnicom priče, predstavlja avanture neočekivanog heroja Harija Potera, osamljenog siročića koji otkriva da je u stvari čarobnjak, i pravljuje se u Hogvartsovu školu čarobnjaštva i magije. Knjiga je osvojila mnoge nagrade, uključujući Britiš buk avard.

Slede nastavci: Dvorana tajni, Zatvorenik iz Askabana, Vatreni pehar, Red feniksa, Polukrvni princ, Relikvije smrti, Ukleto dete — takođe bestseleri, izdani u više od 200 zemalja i prevedeni na preko 60 jezika. U 2001. godini su objavljeni Fantastične zveri i gde ih naći i Kvidič kroz vekove, sa prihodima namenjenim u dobrotvorne svrhe. Serija je zaista potakla entuzijazam među decom i zaslužna je za stvaranje novog zanimanja za čitanjem. Filmska verzija prvog nastavka snimljena je 2001. godine i postala jedan od najgledanijih filmova na svetu. Ostali nastavci su takođe vrlo uspešno ekranizovani. U martu 2001. godine, Roulingovoj je dodeljena titula OBE (Officer of the British Empire).

Podijeli

Komentariši