Kirk Douglas

Kirk Douglas preminuo u 103. godini

Kultura News

Kirk Douglas – Jedan od posljednih glumačkih zvijezda zlatnog doba Hollywooda preminuo je u 103. godini. Informaciju o smrti Kirka Douglasa potvrdio je za People Magazine njegov sin, također holivudski velikan, glumac Michael Douglas.

Douglas je rođen 1916. godine u New Yorku, a na debitovao na filmskom platnu je debitovao 1946. godine u filmu Čudna ljubav Marte Ivers. Tri puta je bio nominovan za Oscara i to za uloge u filmovima “Champion“, “The Bad and the Beautiful” i “Lust For Life“. Ipak, Oscara je dobio tek 1995. godine i to za životno djelo.

Jednu od najpoznatijih filmskih rola odigrao je u čuvenom filmu “Spartak” 1960. godine. “U svijetu je on bio legenda, glumac iz zlatnog doba filmova … ali meni i mojoj braći Joelu i Peteru on je jednostavno bio tata”, kazao je Michael Douglas u saopćenju povodom smrti oca.

Još neke od najznačajnijih uloga koje je ostvario su u filmovima: 20,000 Leagues Under the Sea (1954.), Lust for Life (1956.) Paths of Glory (1957.), Gunfight at the O.K. Corral (1957.), The Vikings (1958.), Lonely Are the Brave (1962.), Seven Days in May (1964.), The Heroes of Telemark (1965.), Saturn 3 (1980.) i Tough Guys (1986.). Posljednju filmsku ulogu ostvario je 2004. godine u niskobudžetnom ostvarenju kada je glumio reditelja filma.

Sarajlije se Kirka posebno sjećaju jer je ovaj velikan holivudskog glumišta boravio u glavnom grau BiH tokom Olimpijskih igara 1984. godine. Tako postoji priča da je Kirk te ‘84. u Sarajevu platio najskuplju porciju ćevapa ikad, tako što mu je naplaćeno deset puta skuplje od standardne cijene.

Podijeli

Najčitanije

Ocjena
5

3 thoughts on “Kirk Douglas preminuo u 103. godini

  1. Priča sa Olimpijade je nepotpuna, Kirk Daglas je uredno platio račun, a na izvinjenje je reagovao mirno i staloženo, uz objašnjenje da se to svugdje moglo desiti, naravno vlasnik je vrlo brzo zatvorio lokal.. Ima još jedna stvar koja se mora pomenuti da su mu isposlovali i mogućnost igranja ruleta tj. Kocke, što je u bivšoj SFRJ bilo strogo zabranjeno… Par dana igrao se rulet na obližnjoj planini..

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *