Mana Pass

Književni duo Mana Pass

Kultura

Nije čest slučaj da dva autora pišu jedno djelo, ali to je ipak pošlo za rukom dvjema prijateljicama iz hrvatskog grada Kutina Nataši Debeljak i Marini Kuleš, koje stvaraju pod pseudonimom Mana Pass.

Naime, njihov prvi roman “Želja” naišao je na odličan prijem regionalne čitalačke publike, a isti je dio serijala “Život” koji će činiti pet romana. Tokom izolacije ove djevojke nisu bile lijene pa je tako nastao i drugi roman “Istina”, koji će se uskoro naći na tržištu, a istinski ljubitelji njihovog stila mogli su već da ga dobiju online. Iako im je primarna struka potpuno drugačija od književnosti, naime Nataša je inženjer hemije, a Marina marketing menadžer, to ih nije spriječilo da kroz teme ljubavi, studiranja i života u drugim gradovima dopru do šire čitalačke publike. U intervjuu za “Nezavisne” govore o zajedničkom pisanju, pripremi za to, kao i o načinima promocije mladih autora.

Kada smo mi krenule u ovo uopće nismo imale pojma kako bi trebalo da izgleda i funkcionira pisanje u paru. Mi smo to radile i još radimo kako se nama činilo da treba ili nam se sviđa. Mi smo prije nego što smo uopće počele pisati prvu knjigu raspisale radnje po poglavljima za svih pet, tako da u trenutku kada smo krenule pisati svaka od nas je točno znala što želimo postići i u kojem poglavlju o čemu govorimo, a onda je na onoj koja piše to poglavlje bilo da ispriča tu priču kako želi. Pišemo svaka jedno poglavlje, ali ne na način da se nadovezujemo na prethodno, nego u isto vrijeme. Dakle, u isto vrijeme jedna od nas piše prvo, a druga drugo poglavlje, i tako do kraja. Kada smo svaka napisale poglavlje, sjedamo i čitamo te usuglasimo nesukladnosti ako ih ima. Za “Želju” ih doista uopće nije bilo, sve je išlo baš onako kako treba.

Željele smo progovoriti o različitim problemima s kojima se može susresti mlada žena na našim područjima. Kada smo počele o tome razmišljati odabrale smo pet problema, pa samim time i pet knjiga, jer je u svakoj knjizi jedna prijateljica glavni lik i priča o svom životu. Ideja je sljedeća: pet prijateljica se nalazi na kavi u svom rodnom gradu deset godina nakon završetka srednje škole i tada svaka od njih priča svoju priču u tih deset godina. Svaku od njih smo smjestile u različiti dio Hrvatske tako da, osim o problemu s kojim se taj ženski lik nosi, mi pišemo i o kraju i običajima koji su prekrasni kod nas i o kojima vrijedi pisati. Naše knjige, iako progovaraju o problemima, obiluju humorom i pozitivom, tako da ih često čitatelji okarakteriziraju kao životne, što nam je jako drago. Za svaki problem smo proučile brdo zakona, propisa i iskustava ljudi, jer želimo da budu vjerodostojne, upravo ono što bilo tko od nas proživljava. Također je tako i sa mjestima, prva knjiga se odvija u Osijeku i ljudi su nam pisali da su baš poželjeli zbog toga posjetiti ga ili da su se prisjećali svojih dana na opisanim mjestima.

Upravo smo zato i pokrenule društvene mreže Put rukopisa (Facebook, Instagram i Wattpad). Koliko god dobro pisao, nitko to neće čitati ako za to ne zna. Zato smo željele našoj čitalačkoj publici približiti kako uopće nastaje knjiga – od samog pisanja rukopisa, inspiracije, blokada, pa potraga izdavača, te što sve knjiga kod izdavača prođe, pa kuda s knjigom nakon toga, o promocijama i slično. Domaćim autorima treba dati priliku. Puno im je teže plasirati svoju knjigu, nego, primjerice, neki strani naslov za koji su ionako već svi čuli, pa izdavači i inače odabiru izdati te već poznate naslove, dok domaći autori tu padaju u drugi plan. Mi želimo da se takvo razmišljanje promijeni i intenzivno radimo na poticanju čitanja domaćih autora, jer ih ima puno koji vrijede. Osim toga, radile smo na malo drugačijim promocijama nego što se inače radi za knjige. Spajale smo vino, glazbu i knjigu, što se na lokalnoj razini pokazalo kao pun pogodak.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *