Kolekcija Shakespeareovih drama

Kolekcija Shakespeareovih drama prodata

Kultura

Rijetka kolekcija drama engleskog književnika Williama Shakespearea iz 1623. godine, prodata je u srijedu za rekordnih 9,97 miliona dolara, objavila je njujorška aukcijska kuća Christie’s. Riječ je o jednom od šest poznatih primjeraka prve kolekcije koja sadrži 36 Shakespeareovih drama, a prije prodaje njena vrijednost je procijenjena od četiri do šest miliona dolara.

Tih šest kopija je bilo u privatnom vlasništvu nakon što je američki kolekcionar Stephen Loewentheil kupio. Aukcijska cijena prve sakupljene kolekcije Shakespeareovih drama je označila novi svjetski rekord na aukciji za bilo koje štampano književno djelo i srušila je prethodni od 6,16 miliona dolara iz 2001. godine, piše Reuters.

“Komedije, historije i tragedije” sastavili su prijatelji engleskog dramskog pisca i pjesnika sedam godina poslije njegove smrti. Obuhvataju 18 drama koje nikada ranije nisu objavljene i koje bi mogle biti izgubljene, uključujući “Macbeth” i “Julije Cezar”.

Ovo je prvi put nakon 20 godina da je na prodaju stavljena kompletna kopije prve kolekcije. Кnjigu je na aukciju stavio privatni koledž za liberalne umjetnosti Mills u Oaklandu, u Kaliforniji. Identitet novog vlasnika kolekcije još nije poznat.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *