Komemoracija Nedi Arnerić

Kultura Magazin News

U prostorijama Jugoslovenske kinoteke danas je sa početkom u 12 časova održana komemoracija divi jugoslovenskog glumišta Nedi Arnerić. Na komemoraciju su stigle brojne Nedine kolege – Milan Caci Mihajlović (71), Rada Đuričin (85), Branko Cvejić (73), Slobodan Šijan (73), Feđa Stojanović (71), Anica Dobra (56), Irfan Mensur (67) i brojni drugi. Prvi je govor održao direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić (51), koji je prisutne zamolio za minut ćutanja.

“Dame i gospodo, prijatelji, poštovaoci Nede Arnerić, zamoliću vas na početku ovog komemorativnog skupa da minutom ćutanja odemo počast našoj Nedi”, rekao je Pantelić. Pantelić je potom pročitao telegrame Nedinih kolega iz Srbije i regiona. “Otišla je naša Neda sa svojom izuzetnom dušom… Saučešće svima i njenoj porodici”, napisala je Mira Banjac.

“Nedavno su se ugasile tri velike filmske zvezde, napustila nas je draga Milena Dravić, Dusica Žegarac i oličenje života i ljubavi – naša Neda. Počela si rano, a profesionalni život nas je dva puta spojio, radili smo zajedno na dva filma i to je bilo dragoceno”, napisao je u telegramu režiser Lordan Zafranović. Na komemorativnom skupu od 12 časova u Jugoslovenskoj kinoteci nakon govora poštovaoci Nedinog lika i djela mogli su da pogledaju film “Ukleti smo, Irina”, koji je snimljen 1973. godine.

Makedonski reditelj Kole Angelovski je glavne uloge povjerio Nedi i Velimiru Bati Živojinoviću. Otac, sin i snaha žive u vodenici koja se nalazi u planini. Sin odlazi u vojsku, a u vodenici ostaju otac i snaha sami. Zajednički život oca i snahe u jednoj prostoriji, rađa zabranjenu ljubav i strast, kada se sin vrati, nastaje drama.

Urna sa posmrtnim ostacima glumice biće položena u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, a ispraćaj za kremaciju je u subotu, 18. januara u 16:30 časova na Novom groblju. Podsjetimo, Nedu Arnerić je u stanu pronašao brat Predrag Arnerić koji je krenuo da je obiđe, ali su vrata bila zaključana, a nakon što su otvorena Predrag je svoju sestru zatekao preminulu na stolici za trpezarijskim stolom.

 

 

Podijeli

Review Overview

Summary
5

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *