Milanković: Arhivski materijali

Kultura

Izložba o jednom od najvećih srpskih naučnika, Milutinu Milankoviću, otvorena je u Narodnoj banci Srbije u Beogradu. U okviru obilježavanja Milankovićevih jubileja, 140 godina od rođenja i 110 godina od dolaska na Univerzitet u Beogradu, izložbu organizuju Udruženje Milutin Milanković i NBS pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Postavka sadrži, između ostalog, arhivski materijal iz oblasti kojima se poznati naučnik bavio, kao i lične stvari, fotografije, prepiske sa poznatim svjetskim naučnicima… Izložba počinje prikazom ledenih doba na našim prostorima, a potom hronološki prikazuje period od dolaska Milutinovih predaka u jednoj od srpskih seoba, školovanje u Dalju, Osijeku i Beču, građevinsku aktivnost u Beču, saopšteno je iz NBS.

Posjetioci mogu da se upoznaju i o Milankovićevom radu na Univerzitetu i Akademiji u Beogradu, njegovom boravku u internaciji u Budimpešti, učešću na pravoslavnom kongresu u Carigradu 1923. godine i sa njegovom bogatom građevinskom aktivnošću u Srbiji i Jugoslaviji. Predstavljen je arhivski materijal iz oblasti u kojima su odslikane Milankovićeve naučne misli, od kojih se neki prvi put pojavljuju u javnosti, a posebnu vrijednost imaju materijali prikupljeni u Umjetničko-istorijskom muzeju u Beču i Arhivu Mađarske akademije nauka u Budimpešti.

Iako je, poslije završenih studija i promovisanja u doktora tehničkih nauka, stekao ugled afirmisanog građevinskog stručnjaka i pronalazača, Milanković 1909. godine, poput brojnih srpskih intelektualaca iz rasejanja, nošen dubokim patriotizmom, napušta udoban život, uspješan i finansijski veoma unosan posao građevinskog inženjera u Beču i dolazi u Beograd za profesora Filozofskog fakulteta. Vrhunac svog stvaralačkog rada doživio je radeći i živeći 50 godina u Beogradu.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *