Mostarski teatar mladih

Mostarski teatar mladih

Kultura

Na Memorijalnoj sceni 2532 će ove subote (8. augusta) u 20:30 sati biti odigrana 99. repriza predstave “Presuda: Tiha likvidacija”. Ova predstava je autorski projekat Seada Đulića, a bit će odigrana pod motom “Jurimo stotu” sa namjerom da se do početka naredne teatarske sezone odigra stota izvedba, što u ovim okolnostima mostarskom teatru predstavlja veliki podvig.

Zašto ova predstava pobuđuje toliku pažnju publike? Možda se odgovor krije u zapisu što ga je o predstavi nakon izvedbe u Zagrebu objavila Katarina Kolega u online časopisu Akademije dramskih umjetnosti u Osijeku, a koji glasi:

“U predstavi ‘Presuda: Tiha likvidacija’ Sead Đulić dolazi na pozornicu na kojoj se nalazi zid sagrađen od pedeset kutija cipela. U svakoj od njih nalazi se neki predmet koji ga podsjeća na jedan trenutak u životu, sretan ili tužan, privatni ili poslovni. U tim kutijama skrivene su njegove osobne, intimne priče o ljubavima i razočaranjima, o susretima koji su ga obilježili, o ratnim traumama i dogodovštinama, o kazališnim uspjesima i problemima. Publiku dočekuje kao prijatelja kojemu prvo pripovijeda o teškoj bitki za Mostarski teatar mladih koji je zajedno sa skupinom prijatelja pokrenuo davne 1974. Nakon uistinu šokantne priče, poziva gledatelje na igru zvanu ‘kopanje po mom životu’. Ko želi čuti priču, mora izgovoriti jedan od ponuđenih brojeva na kutijama od cipela. Svaku priču pripovijeda vrlo spontano i prirodno, a opet toliko sugestivno, natopljeno snažnim emocijama i s mnoštvom detalja ne gubeći pritom čvrstu dramaturšku strukturu početka, vrhunca i kraja. Njegovo je pripovijedanje poput ispovijesti – ispovijesti jednog života, ali i vremena koje je trebalo dostojno preživjeti, ne gubeći, uprkos svim nevoljama, moralnu vertikalu i ljudskost. Kako ostati čovjek, uprkos svemu, kako naći nadu u najgorim trenucima, kako se boriti, a pritom spasiti neprijatelja – o svemu tome uči nas Sead Đulić – snažan aktivist i borac za humani svijet u kojem nema podjela, već samo mostova”, napisala je.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *