Drastičan pad prihoda

Muzičari: Drastičan pad prihoda

Kultura

Pandemija koronavirusa zaustavila je brojne muzičke događaje u 2020. godini. Kao rezultat toga, brojni muzičari i pjevači ostali su bez primarnog izvora finansiranja. Prema izvještaju Međunarodne konfederacije društava autora, prihodi na globalnom nivou, kada je u pitanju muzička industrija, padat će i do 3,5 milijardi eura. Kada je u pitanju situacija u Bosni i Hercegovini, rad muzičkih autora regulira Asocijacija muzičkih stvaralaca (AMUS), a kako su naveli za Klix.ba, mnogo stvari utjecalo je na smanjenu visinu prihoda.

“Razlog tome je prvenstveno privremeno prinudno zatvaranje ugostiteljskih objekata, kao i drugih korisnika autorskih muzičkih djela, koje se desilo sredinom godine, a potom i masovno odjavljivanje tih objekata, a što je rezultiralo znatnim neispunjavanjem obaveza po zaključenim ugovorima prema AMUS-u”, rekli su za Klix.ba iz ove organizacije.

Prema trenutnim podacima kojima raspolaže Asocijacija, pad prihoda od autorskih naknada iznosi oko 15%. S obzirom na tešku situaciju kada je riječ o muzičkoj industriji, najviše, logično, ispaštaju sami muzičari i pjevači, a mnogi od njih već počinju planirati šta će raditi ukoliko ova situacija potraje duži period, pa je tako izašla vijest kako Goran Bare planira da se ostvari kao konobar, dok Saša Antić, poznati splitski muzičar i član TBF-a, kaže da planira voziti taksi.

Naročito je teška situacija kod muzičara koji nemaju naknade za autorstvo te njihova egzistencija ovisi isključivo o organizovanim muzičkim događajima. Za sada, kako su naveli iz AMUS-a, naknade autorima i dalje se isplaćuju, ali u manjem obimu zbog trenutne situacije u vezi s koronavirusom.

Prema podacima koji se mogu naći na stranici ove organizacije, AMUS je za socijalna davanja u periodu januar-oktobar 2020. godine isplatio ukupno 11.332 KM. Za zdravstvena davanja AMUS je izdvojio nešto više od 40 hiljada KM, dok je za stipendije djeci preminulih članova izdvojeno 7.800 KM.

Kada je u pitanju region, situacija nije mnogo bolja. Prvi su se požalili iz Hrvatskog društva skladatelja te su naveli kako će zabilježiti pad prihoda od 47%. ”Puni razmjer posljedica korona krize osjetit će se tek sljedeće godine, budući da ovi postoci pada sadržavaju naplatu zaostataka iz prethodnih godina”, rekli su iz ZAMPA za hrvatske medije.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *