Serija zaštitnih maski

Narodni muzej: Serija zaštitnih maski

Kultura

Narodni muzej u Beogradu predstavio je novu seriju maski za zaštitu od koronavirusa sa motivima umjetničkih djela koja se čuvaju u ovoj nacionalnoj ustanovi kulture.

“Pošto smo insistirali na tome da posjetioci moraju da imaju maske prilikom posjete, sjetili smo se da napravimo maske sa motivima iz naše kuće, iz Narodnog muzeja. Nemamo ih uvijek, jer interesovanje je veliko, ne možemo da napravimo toliko koliko ljudi kupuju. Objavili smo na našem Facebook profilu da su maske ponovo stigle. Ta vijest je eksplodirala”, rekla je Lidija Ham iz Narodnog muzeja.

Riječ je o maskama sa motivima djela umjetnika kao što su: Jelisaveta Konsulova-Vazova, Sava Šumanović, Aleksandar Deroko, Albrecht Durer, a prodaju se u suvenirnici Muzeja po cijeni od 200 dinara (nešto manje od 2 eura).

Među najpopularnijima je maska sa likom Miloša Obilića, motiv djela Ivana Meštrovića iz 1908. godine, a među omiljenima je i “Autoportret” Mihajla Petrova, dok mladi najčešće kupuju “Razglednice D. Andrića Ljubomiru Miciću”, ali i “Cvijeće”, Jana Brueghela Starijeg.

Hamova napominje da je vijest o tome da su u Narodni muzej stigle nove maske bacila u sjenku ekskluzivu – video predstavljanje crteža Van Gogha na Facebooku. Riječ je o djelu velikog umjetnika koje nije izloženo, već se čuva u depou muzeja, a stiglo je u Narodni muzej u Beogradu kao poklon tridesetih godina prošlog vijeka.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *