Nelson o novom muralu

Nelson o novom muralu

Kultura

Mural odražava ono što predstavljaju mladi u Bosni i Hercegovini, a to je prije svega želja za boljom budućnošću poručio je američki ambasador Eric Nelson prilikom predstavljanja murala koji se nalazi u sarajevskom naselju Dobrinja. Zlatko Novaković, koji je i organizator Pop Art Festivala, smatra da će mural biti prepoznatljiv i ispričao je kako je on nastao.

“Iza nas se nalazi mural koji će postati lice glavnog grada Bosne i Hercegovine. Riječ je o projektu imena ‘Our Future’, a koji je rezultat saradnje Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Udruženja Pogon. Crteži koji se nalaze na muralu su radovi učenika iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva. Mi smo te crteže kolažirali u jedan tramvaj. Nadamo se da će poruka koju nam šalju djeca svakodnevno uljepšavati živote građana, a što nam je sada u ovom trenutku prijeko potrebno”, kazao je Novaković.

Zadovoljstvo viđenim izrazio je ambasador SAD-a Eric Nelson. Podsjetio je da je Ambasada SAD-a dala svoj doprinos u izradi murala. “Veliko mi je zadovoljstvo da prisustvujem svečanom predstavljanju murala koji je zajedničko djelo učenika iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva. Projekat je proveden u saradnji američke ambasade i Udruženja Pogon, a inspirisan je umjetničkim pokretom, onim što radi asocijacija ArtConnect iz Kansasa”, istakao je.

Naglasio je da mural odražava želje mladih u Bosni i Hercegovini. “Nadam se da će što veći broj građana doći i vidjeti ovaj mural jer odražava ono što predstavljaju mladi u ovom gradu i Bosni i Hercegovini – njihova želja za prijateljstvom, njihova nadanja, njihove želje i prije svega želju za boljom budućnošću. Nadam se da će ovo umjetničko djelo viđeno očima mladih biti inspiracija svima ostalima”, poručio je Nelson.

Mural je oslikan na zidu dužine 150 metara, a projekat je predvodio poznati bosanskohercegovački muralist Benjamin Čengić. Na zidu u ulici Želimira Vidovića Kelija je oslikan tramvaj s motivima koje su izradili učenici, ali i građani koji su se prijavili na otvoreni poziv Udruženja Pogon.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *