Netflixov jezivi projekt

Netflixov jezivi projekt

Kultura

“The Hater” donosi priču o dvoličnom mladiću koji zahvaljujući pametnoj taktici postaje vrlo uspješan u mračnom svijetu društvenih mreža. Poljski film već sada karakterišu kao najbolji triler u ovogodišnjoj ponudi streaming servisa.

Još jedan Netflixov uspješni projekt stiže iz Poljske i donosi nemilosrdnu filmsku priču o užasnim nagonima koje posjeduje ljudska vrsta. Film u režiji Jana Komasa predstavlja internetskog trola Thomasza (Maciej Musialowski), koji studira pravo u Varšavi i pokušava osvojiti srce simpatije iz djetinjstva tako što postaje nevidljivi digitalni savjetnik koji ima zadatak da uništi političku partiju kojoj je naklonjena njena porodica. On će se vrlo brzo suočiti s realnim životom, posljedicama virtuelnog života i nasiljem.

Nakon što napravi haos među poljskim fitness influenserima, Tomasz će skliznuti u digitalni svijet pun islamofobičnih moćnika. On će postati njihov upravljač lažnim vijestima na društvenim mrežama, a bit će zadužen i za kodiranu komunikaciju unutar igrice s mladićem koji je nesretan, živi sa svojom bakom i koji je opsjednut oružjem. “The Hater” je zapravo nastavak Komasinog filma iz 2011. godine koji nosi naziv “The Suicide Room”. “Soba za samoubistvo” govori o tinejdžeru čiji život srlja u katastrofu kada video u kojem ljubi drugog momka postane viralan.

U filmu “The Hater” možete vidjeti kako izgleda digitalna noćna mora kada ljudi podlegnu online manipulaciji. Jan Komasa je film realizirao u saradnji sa scenaristom Mateuszom Pacewiczom, s kojim je već sarađivao na filmu “Corpus Christi” i zaradio nominaciju za Oscara. “The Hater” donosi preciznu sliku današnje interakcije etike, politike i online komunikacije u vrijeme predizborne kampanje.

Loše stvari zasigurno će se dogoditi onima koji “bauljaju” po chat sobama i dopisuju se s osobama koje ne poznaju. Tomasz je sociopata bezizražajnog lica u javnosti, dok je kod kuće zaokupljen uhođenjem i slušanjem snimaka djevojke Gab (Vanessa Aleksander), kao i praćenjem njenih statusa na Facebooku.

Želeći je impresionirati, pokrenut će neke nelogične radnje, a nakon što ga izbace s pravnog fakulteta zbog plagiranja radova, zaposlenje će pronaći u jednoj varšavskoj agenciji za odnose s javnošću. Prvi zadatak koji će mu tamo biti povjeren jeste uništavanje karijere popularne influenserice. Svoju sociopatologiju pokazat će i sumanutim čitanjem “Umijeća ratovanja” Sun Tzua, prastarog kineskog priručnika o filozofiji i strategiji ratovanja.

Kako je socijalno hendikepiran zbog činjenice što se ne može pomiriti sa svojim seoskim porijeklom i uklopiti u varšavsko društvo, kanal svih njegovih frustracija postaju internet bespuća u kojima se suprotstavljaju liberalne građanske grupe i one nacionalističke, koje ne prežu od fašističkih parola.

 

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *