film "Otac"

O filmu “Otac” i značaju SFF

Kultura

U okviru Open Air programa Sarajevo Film Festivala prikazan je film “Otac” režisera Srdana Golubovića, a sve je bazirano na istinitoj priči jednog oca iz Srbije koji se bori s birokratijom. Njegovu ulogu igra Širokobriježanin Goran Bogdan s kojim smo razgovarali o filmu. S obzirom na osjetljivost i specifičnost tematike filma, Goran Bogdan govori da je morao pažljivo pristupiti izvedbi, uploviti u priču, a ostati objektivan i ispričati je.

“Istinitost priče ovaj film čini intimnijim nego što jeste, to glumcima na pleća stavlja jednu veliku dozu odgovornosti prema pričanju priče. U tom pričanju balansiramo između ličnog i zanosa emocijama, bijesa, sreće, ljubavi… Bipolarno ili čak tri i više polarno je zauzeti stav, autorski ili glumački, da vas priča preuzme, ali i da hladne glave ne sudite nego – pričate priču”, govori Bogdan. Osim toga, kaže i da mu je cijeli proces snimanja filma bio poseban zbog načina na koji radi Srdan Golubović, odnosno zbog njegovog strpljenja i posvećenosti.

Uloga oca Đorđa Joksimovića, kojem su zbog siromaštva oduzeta djeca, a on pokušava da ih vrati, prvobitno je bila namijenjena Nebojši Glogovcu. On je preminuo, a Goran Bogdan je morao popuniti tu prazninu, što je cijeli proces snimanja sigurno činilo još težim. “Prvo sam izgubio prijatelja i jednog od glavnih uzora u ovom poslu, ma i u životu. Nakon toga dođe strah od nedoraslosti njemu, a i zadatku koji je pred mene postavljen. Vjerujem da je svima na filmu bilo teško zbog toga, nema sumnje da jeste”, ispričao nam je Bogdan.

Govoreći o Sarajevo Film Festivalu, Bogdan je kazao da taj događaj uliva nadu za sve koji se bave filmom i glumom u Bosni i Hercegovini. “Već odavno se osjećam kao dio festivala, utkao se u mene. To je slavlje filma. Nekad vam se čini da ovaj posao i bavljenje glumom ovdje gdje živimo i nema baš nekog smisla. Često povjerujem svim onim savjetima što sam slušao dok sam bio mlađi ‘mani se toga, nađi neki realan posao’. Da budemo iskreni, mislim da mnogi od nas često zapadnu u taj afan. Sarajevo Film Festival čini manjim taj osjećaj izopačenosti i ‘samosti’ bavljenja ovim poslom”.

Bogdan smatra da je Sarajevo svoju filmsku snagu, između ostalog i SFF-om, proširilo na cijelu regiju. On govori kako je SFF taj koji u region donosi svjetske trendove. “Festival kao što je sarajevski pomaže da se filmski fokus zadrži i usmjeri prema regionalnom filmu. Postao je prva stepenica prema svjetskim filmskim tokovima, pogotovo za mlade autore”, ocijenio je Bogdan.

Pandemija i nemogućnost zaposlenja su mnogima, pogotovo umjetnicima, dosule so na ranu i pojačale dileme – treba li i može li se baviti umjetnošću u BiH. Zbog te dileme je kontinuitet u održavanju filmskih festivala bitan za bh. glumce, pa makar i online. Goran Bogdan govori kako se nada brzom završetku cijele farse u vezi s pandemijom, jer bi na film mogla ostaviti trajne posljedice. U svakom slučaju, ukoliko potraje, ova industrija će se morati promijeniti/prilagoditi, ocijenio je on.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *