Oda Gustavu Klimtu

Kultura

Stanovnici francuskog grada Bordo, ali i ljubitelji umjetnosti iz zemalja širom svijeta koji budu pohodlili ovaj grad od 17. aprila ove godine moći će uroniti u rad velikog austrijskog slikara Gustava Klimta, u svim njegovim oblicima. Izložba će biti održana zahvaljujući novom digitalnom umjetničkom centru imena “Bassins de Lumières” na mjestu bivše podmorničke baze, a biće ovo prvi digitalni umjetnički centar u Bodou, koji se već etablira kao najveći na svijetu.

Bordo je postavio visoke standarde otvaranjem “Bassins de Lumières” izložbenog prostora. Novi umjetnički centar je dizajnirao privatni globalni menadžment za kulturu “Culturespaces”, a prati oblik nekadašnje baze podmornica, koja je pretvorena u izložbeni prostor ukupne površine 13.000 kvadratnih metara. Ima 12.000 kvadrata prostora za projekcije, kao i četiri bazena dugačka 110 metara, 90 video-projektora i 80 zvučnika. Sve je dobro osmišljeno da u potpunosti uroni posjetioce i probudi sva njihova čula na predstojećim izložbama, od kojih će prva biti ona o radu i djelu Gustava Klimta, a postavljena je da bude čarobno mistična i očaravajuća.

“Vrlo smo uzbuđeni što smo stvorili ovaj ogromni digitalni umjetnički centar za grad Bordo. ‘Bassins de Lumières’ ponudiće nezaboravna vizuelna i audio iskustva u izvanrednom prostoru, mjestu gdje se kultura dijeli i otvorena je za svu publiku”, kazao je o izložbi je Bruno Monier, predsjednik “Culturespacesa”.

Izložba umjetničkih djela Gustava Klimta biće predstavljena u senzacionalnom 3D iskustvu i uz svjetlo na najljepšim slikama umjetnika i njegovih nasljednika, a koje će se odraziti u vodi četiri bazena. Paralelno s izložbom, kratki program biće posvećen njemačkom umjetniku Paulu Kleu i digitalnom umjetničkom djelu “Ocean Data” koje će preuzeti poseban prostor posvećen mladim umjetnicima.

“Poljubac”, žensko tijelo, umjetnost, detalji, zlatna boja… Asocijacije su ovo na život i rad velikog umjetnika Gustava Klimta. Njegova djela i danas plijene pažnju velikog broja ljubitelja umjetnosti. Ovaj talentovani likovni umjetnik rođen je 14. jula 1862. godine nedaleko Beča, koji je ostavio velik trag u njegovom životu. Rođen je u najtoplije godišnje doba kao jedno od sedmero djece gravera, bakroresca, Ernesta Klimta i njegove supruge Ane.

Pohađao je umjetničku školu u Beču, a tokom života zarađivao je upravo zahvaljujući svom slikarskom talentu i znanju. Bio je poznavalac velikog broja slikarskih tehnika kroz koje je progovarao o svijetu i o vlastitim gledištima. Dobitnik je brojnih odlikovanja i nagrada, a njegova djela krasila su brojne galerije i palate. Gustav Klimt bio je austrijski simbolistički slikar i jedan od osnivača Bečke secesije. Bečka secesija je pokret u umjetnosti nastao u Austriji 1897. godine kada su bečki umjetnici napustili originalnu državnu asocijaciju.

Njegovi radovi obuhvataju slike, murale, crteže i druge umjetničke discipline, naročito primijenjene umjetnosti. Danas su većim dijelom izloženi u Bečkoj secesionoj galeriji i u okviru dvorca Belvedere u Beču, koji je pretvoren u muzej. Klimtov primarni subjekt bilo je žensko tijelo i njegovi radovi su prožeti eroticizmom. Pohađao je školu za primijenjenu umjetnost u Beču, a svoju karijeru otpočinje oslikavajući predvorje Umjetničko-istorijskog muzeja u Beču. Kasnije Klimt postaje počasni član Bečkog i Minhenskog univerziteta.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *