Omaž "Mostarskim kišama"

Omaž “Mostarskim kišama” Pere Zupca

Kultura

Povodom 55 godina od nastanka i objavljivanja “Mostarskih kiša” Pere Zupca, na YouTube kanalu mostarskog književnika Hamice Ramića objavljen je video u kojem su poznati Mostarci govorili stihove legendarne ljubavne poeme. Među tim Mostarcima nalaze se oni koji su rođeni u ovom gradu, ali i oni koji su tu živjeli određeni period života, a danas su po raznim krajevima bivše Jugoslavije.

Tu su glumci iz Mostara Šerif Aljić, Sejo Đulić, Nedžad Maksumić, Robert Pehar i Emir Spahić, potom iz Sarajeva Mario Drmać, iz Zagreba Goran Bogdan, Dragan Despot, Slaven Knezović, Damir Markovina i Goran Matović, iz Beograda Nebojša Kundačina i Branislav Trifunović, iz Novog Sada Armin Hadžimusić, ali i Marko Tomaš, pjesnik iz Mostara, Nikola Vučić, novinar iz Sarajeva, te Gradimir Gojer, reditelj, pisac i teatrolog.

“Ideja za ovaj video nastala je u vrijeme najstrožeg režima izolacije kad su mnogi zbog pandemije virusa korona bili okrenuti virtualnim komunikacijama preko društvenih mreža”, rekao je Hamica Ramić, koji poemu “Mostarske kiše” smatra jednom od najljepših ljubavnih himni. Ona, dodao je Ramić, pjevajući o jednoj djevojci zapravo pjeva o jednom gradu.

Sam Pero Zubac se ne pojavljuje u ovom videu, ali je poznato da se u književnosti pojavio upravo poemom “Mostarske kiše” daleke 1965. godine, koju je prvi u Zagrebu objavio pjesnik, prevodilac i urednik Zvonimir Golob. Iako je objavio više od 50 knjiga, Pero Zubac je i danas nakon čak 55 godina najpoznatiji upravo po poemi “Mostarske kiše”.

“U početku mi je jako smetalo to što me svi znaju samo po toj poemi i što ona baca sjenku na sve drugo što sam napisao, a kasnije sam shvatio da me je upravo ona učinila dobrodošlim gdje god da sam išao. Objektivno, mislim da mi je mnogo više pomogla nego odmogla”, kazao je svojevremeno Pero Zubac o ovoj poemi. Zanimljiv je podatak da su “Mostarske kiše” u Sovjetskom Savezu objavljene u skoro 20 miliona primjeraka.

“Podatak da su ‘Mostarske kiše’ na ruskom jeziku objavljene u 19.790.000 primjeraka, koji prati priču o popularnosti te poeme u Rusiji tačan je, ali to nije bio tiraž knjige nego najpopularnijeg porodičnog časopisa u Sovjetskom Savezu “Rabotnice” (sada “Djevičnik”), koji je na dvije strane, sa tekstom o meni i prevodom Irine Čivilihine, objavio moju poemu”, rekao je Zubac.

Podijeli

1 thought on “Omaž “Mostarskim kišama” Pere Zupca

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *