Omaž najvećim filmskim hororima

Omaž najvećim filmskim hororima

Kultura

Banjalučki alternativni rokenrol sastav “Aberdar” predstavio je video-spot za pjesmu “Sleser”, koja najavljuje njihov prvi studijski album. Kako ističu iz ovog benda koji radi isključivo autorski materijal, “Sleser” je singl posvećen kultnim horor filmovima koji su ispisali stranice istorije u svijetu sedme umjetnosti. Gitarista i pjevač benda Bojan Buja Bujić dodaje da su svi članovi grupe ljubitelji ovog žanra, te da je pjesma omaž ostvarenjima kao što su “Helloween”, “Petak 13”, “Jason”, “Vrisak”, “Chucky” i mnogim drugim starim dobrim hororima.

“Inače svi smo mi u bendu obožavaoci starih horora i htjeli smo da napravimo pjesmu iz ljubavi prema tim starim dobrim filmovima”, rekao je Bujić. Muzičar dodaje da se današnji filmovi iz ovog žanra baziraju isključivo na brzom i naglom prepadu gledaoca, te da nema više kreativne priče u radnji filma. “U današnjim hororima nešto ‘iskoči’ i prestraviš se. Nema više onih trenutaka kada sjediš u kinu, u stolici, i vidiš karakter poput Majkla Majersa kako samo gleda u tebe i ubrizgava strah pogledom”, rekao je Bujić.

Muzičar dodaje da poruku pjesme može svako drugačije da doživi, jer se numera odigrava u prvom licu, odnosno slušalac i gledalac je taj koji bježi od “Slesera”, odnosno horor koljača, ali ne može da mu pobjegne. “Sleser” ne mora biti neko lice pod strašnom maskom. To može biti nešto što vas muči, a ne možete pobjeći od toga. Može biti neka anksioznost prema stvarima od kojih znate da ne možete pobjeći, besparice recimo (smijeh), od nje se nikako ne može pobjeći. Šta vi mislite da je vama u životu ‘Sleser'”, upitao je Bujić.

Muzičar dodaje da je spot za ovo ostvarenje nastao u muzičkoj vježbaonici kod njihovog prijatelja Dine Mazara, iako je bend imao drugačije planove po pitanju ekranizacije pjesme. “U ovo doba pandemije virusa korona nismo bili u mogućnosti da reazlizujemo spot koji smo prvobitno planirali. Spot je snimao, montirao i režirao Branko Bujić. Spot u crnoj i bijeloj boji prikazuje bend kako svira u prostoriji gdje inače uvježbava pjesme za nadolazeći album. Puno sati i truda i znoja je ostalo u tome prostoru pa smo se odlučili da je najbolje da tu snimimo spot”, rekao je Bujić.

Novi singl će najaviti prvi album koji bi pred publikom trebalo da se nađe u novembru, a ostvarenje će brojati osam pjesama različitih tematika. “Što bi se kod nas reklo, ‘za svakoga po nešto’. Album nosi naziv ‘Kolos’ po prvom našem izdatom singlu. Na albumu će biti raznih smjerova muzike, od malo tvrđeg roka, post žanra, alternativnog zvuka i ‘stonera’. Realizacija zasad teče bez većih problema. Planirali smo mnogo ranije da posjetimo studio, ali šta je, tu je, sad nadoknađujemo”, naglasio je Bujić.

Novi materijal je naišao na sjajne kritike publike, a Bujić dodaje da su u zvuku “Aberdara” uživali i oni koji ne slušaju tvrđi zvuk toliko često. “Svakim danom su se razvijale nove ideje koje ćemo da iskoristimo za novi album. Ali o tome neki drugi put. Drago nam je da se našim drugarima sviđaju naše pjesme, pa čak i oni koji ne slušaju malo tvrđi zvuk su rekli da im se dopada”, rekao je Bujić.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *