Opraštanja od Nadarevića

Opraštanja od Nadarevića

Kultura

Nakon što je jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih i regionalnih glumaca Mustafa Nadarević preminuo u 77. godini nakon duge borbe s teškom bolešću, brojni kulturni djelatnici oprostili su se od njega. Vijest o njegovoj smrti potvrdio je glumac Moamer Kasumović na svojoj Facebook stranici. Bosanskohercegovački reditelj Jasmin Duraković kazao je da je za njega ovo tužna nedjelja jer je otišao Mustafa Nadarević.

Reditelj kaže da je Nadarević bio oduševljen tekstom Feđe Isovića i lako se bilo, uime FTV-Fist produkcije, dogovoriti s njim budući da je on i glumac Senad Bašić, prvi ušao u projekt. “Imali smo i još neke planove za zajedničke projekte, ali eto nije bila takva nafaka. Puno će nam, svima nama, koji smo s njim radili i drugovali nedostajati! Bio je glumački i ljudski velikan”, napisao je Duraković.

Glumac i bivši direktor Pozorišta mladih Sarajevo Nermin Tulić na Twitteru je samo kratko napisao “Neka ti je laka zemlja Glumčino…The rest is silence…”, dok se bh. reditelj Dino Mustafić s njim kratko oprostio i napisao “Zbogom dragi i dobri Mujice! Nek’ ti je laka zemlja”.

Dugogodišnja Nadarevićeva prijateljica, glumica Mirjana Karanović, kazala je da će ga dugo pamtiti kao dobrog glumca i dobrog čovjeka.

“Ja sam sa Mujicom radila ‘Oca na službenom putu’, i te saradnje se sjećam i dan danas, iako je to bilo davno, ali u međuvremenu smo se dosta viđali. Kad god je bilo nekih predstava, premijera. On je kao glumac poseban, zaista poseban, i zaista veliki. I dugo ćemo ga pamtiti po svemu što je uradio. Bio je dobar čovjek, to je ono što je isto važno, pored toga što je bio dobar glumac. Mnogo glumaca je u posljednje vrijeme otišlo, tuga je to. Tužno je kada neki veliki ljudi odlaze. Laka im zemlja”, zaključila je Karanović.

Glumca je pozdravio i Izudin Bajrović, koji se oglasio putem statusa na Facebooku: “Da se na ‘BIS’ glumca može vratiti u život, ti bi ga sigurno dobio!”.

“Svaki put kad ste ugledali njegov lik, morali ste se nasmijati. Ne zato jer se Izet prelio kroz Mustafu i postao zasebna ličnost, ne zato jer je glumio u stotinama izvanrednih ostvarenja, nego prosto zato jer se to njegova duša smijala kroz djetinje oči, svaki dan do kraja. Putuj mirno dragi Mustafa”, pozdravila je velikog glumca Martina Mlinarević Sopta na Facebooku.

Od legendarnog glumca se nastavljaju opraštati brojne kolege, prijatelji i poznanici, kao i svi oni koji su godinama pratili njegovo djelovanje na regionalnoj glumačkoj sceni. Podsjetimo, Mustafi Nadareviću dijagnosticiran je karcinom pluća, nedavno je otpušten iz bolnice i bio je u kući u Zagrebu, a kako su pisali mediji nije izlazio iz kuće zbog epidemiološke situacije.

Podijeli

4 thoughts on “Opraštanja od Nadarevića

Komentariši