Orlando pripao Šerbedžiji

Orlando pripao Radetu Šerbedžiji

Kultura

Hrvatska radiotelevizija danas proglasila je dobitnike nagrade Orlando u dramskom i muzičkom programu 71. Dubrovačkih ljetnih igara ali i Grand prix Orlanda. Nagradu Orlando za najbolje umjetničko ostvarenje dodjeljena je Radetu Šerbedžiji za ulogu Georgea u predstavi “Ko se boji Virginije Woolf?” .

“Rade Šerbedžija je u ovoj ulozi pokazao preciznost glume, karakternu tačnost, slojevitost i razrađenost, jezičnu prilagođenost hrvatskom kontekstu te izvrsnu suigru s Katarinom Bistrović Darvaš“, stoji u saopćenju. Ulogom Georgea Šerbedžija je dao doprinos svim svojim dosadašnjim ulogama na dubrovačkim ljetnim pozornicama, i to u savremenijem izdanju nego ga je publika do sada imali prilike gledati.

Žiri je istaknuo da je njegov suživot s Igrama traje jako dugo i prati sve njihove mijene pa je jednim dijelom nagrada posvećena i njegovom cjelokupnom doprinosu. Ocjenjivački sud za muziku, u sastavu Matije Novaković, Diane Hilje i Tonija Kursara, nagradu Orlando dodijelio je kompozitoru Petru Obradoviću za njegove kompozicije izvedene na koncertima održanim u atriju Kneževa dvora 24. jula, 16. i 18. augusta.

Odlukom Vijeća nagrade Orlando, Grand prix dodijeljen je Dubrovačkom simfonijskom orkestru. Nagradu je primio njihov direktor Damir Milat. Nagrade Orlando dobitnicima je uručio glavni direktor Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *