"Otac" najbolji u Monpeljeu

“Otac” najbolji u Monpeljeu

Kultura

Film “Otac” srbijanskog reditelja Srdana Golubovića osvojio je glavnu nagradu na Međunarodnom festivalu mediteranskog filma u Monpeljeu. Stručni žiri je Golubovićevom filmu dodijelio nagradu “Zlatna Antigona”.

Podsjetimo, “Otac” je potresna priča inspirisana stvarnim događajima. Glavnu ulogu tumači Goran Bogdan, a režiju i scenarij potpisuje Golubović. U filmu se pojavljuju i Boris Isaković, Nada Šargin, Vahid Džanković, Jova Maksić, Nikola Rakočević, Milan Marić, Ljubomir Bandović i Milica Janevski.

Film je premijerno prikazan u Berlinu, gdje je osvojio dvije nagrade, a zatim je nagrađen na Pula film festivalu, Međunarodnom filmskom festivalu u Kalgariju i na Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije.

Premijerno prikazan na ovogodišnjem, 70. Berlinaleu u programu Panorama, gdje je odnio nagradu publike, kino život i uspjeh filma “Otac” uvelike je zasjenjen pandemijom koronavirusa. Radi se o slučaju koji je potresao Srbiju prije nekoliko godina, kada su suprugu Đorđa Joksimovića odveli u psihijatrijsku ustanovu, kada je navodno uhvaćena u namjeri da njihove tri kćerke udavi u rječici Ždraljici. Nakon toga djeca su smještena u hraniteljsku porodicu, a onda je započela očeva mukotrpna borba da dobije djecu natrag.

U sklopu protesta Vladi Srbije četiri puta je prešao pješke put od Kragujevca ka Beogradu, a ljudi koji su se susretali s njim su mu davali vodu. U posljednjem od ukupno četiri puta, koliko je protestovao pred zgradom Vlade Srbije, proveo je 22 dana. Reditelj Srdan Golubović nije ostao imun na priču o tome kako je država oduzela djecu jednom čovjeku koji se bori za golu egzistenciju i odlučio je snimiti film o Joksimovićevim nadljudskim naporima da bude sa svojom djecom, što je uključivalo i put kroz šume “na kruhu i vodi”.

Podijeli

1 thought on ““Otac” najbolji u Monpeljeu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *