Otvoren 14. "Prvi kadar"

Otvoren 14. “Prvi kadar”

Kultura

Premijerom dokumentarnog filma “Putovanje”, autora Aleksandre Mitrić Štifanić, večeras je u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo svečano otvoren 14. Međunarodni filmski festival “Prvi kadar”. Ovom događaju prisustvovala je i pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković, koja je naglasila da je “Prvi kadar” jedan od rijetkih festivala u Republici Srpskoj koji u potpunosti prati neke od najvažnijih strateških opredjeljenja Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

“To se prvenstveno odnosi na razvoj publike, razvoj i afirmaciju mladog kadra, ali i na decentralizaciju kulture u Srpskoj. Upravo zbog toga Ministarstvo prosvjete i kulture godinama u kontinuitetu značajno finansijski podržava ovaj međunarodni filmski festival u Istočnom Sarajevu”, istakla je Đakovićeva.

Prema njenim riječima, organizatori Festivala zaslužuju posebnu pohvalu za svoj rad i pregalaštvo jer su prihvatili izazov krize izazvane epidemijom virusa korona i na sebi svojstven kreativni i umjetnički način oduprli se ovom globalnom problemu.

Za izuzetan doprinos organizaciji Festivala, JP “Vodovod i kanalizacija” Istočno Novo Sarajevo dobitnik je “Filmske klape”, simbola “Prvog kadra”. Štifanićeva je, govoreći o osnovnoj ideji svog filma, ponovila da se na Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma emotivnom pričom o dvanaestogodišnjem dječaku koji se suočava sa prošlošću svoje prabake, koja je preživjela Aušvic, na simboličan način odaje počast za hrabrost, ideale i neprestanu borbu za slobodu čovječanstva.

Osim toga, on je pripremio donatorsku izložbu, na kojoj je pokušavo da sakupi novac za odlazak u Aušvic. Crteži nisu samo njegov lični doživljaj memoara i onoga što je doživjela njegova prabaka, nego i istorijski dokument stradanja u borbi za slobodom.

Film je sniman tokom 2019. godine u Republici Srpskoj, Srbiji i Poljskoj, kao master rad autorke, koji je odbranila na Akademiji umetnosti Beograd ove godine i dobila zvanje master dramski i audiovizuelni umjetnik. Štifanićeva je podvukla da su ovo filmsko ostvarenje podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Filmski centar Srbije.

Podijeli

1 thought on “Otvoren 14. “Prvi kadar”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *