Otvoren Juventafest

Otvoren Juventafest

Kultura

Gostujućom predstavom “Mrtvo more za početnike” u izvedbi Teatra “Gimnazijalac” iz Lebana, u Pozorištu mladih Sarajevo svečano je otvoren 8. Juventafest. Publika je imala priliku pogledati predstavu “Mrtvo more za početnike” rađenu prema motivima knjige “Seks za početnike” Jasminke Petrović i pripovijetke “Mrtvo more” Radoja Domanovića.

Sukob duha palanke i životvorne energije osnova je za dramsku priču koju energično razmaštavaju svi akteri Teatra “Gimnazijalac” pod redateljskom palicom Dušana Blagojevića. Od groblja do kafane, od škole do pijace – mapirana su mjesta u kojima duh palanke bivstvuje.

“Ovogodišnje izdanje Juventafesta održat će se u skladu s epidemiološkim mjerama i naredbama Kriznog štaba Kantona Sarajevo te preporukama Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo”, istakla je glumica i voditeljica svečane ceremonije otvaranja Ivana Vojinović. Direktorica Juventafesta glumica Jasna Diklić rekla je da je teatarsko iskustvo smješteno u prostoru između pojedinca i sredine.

Juventafest je ove godine trebao ugostiti pet predstava. Nažalost, u posljednjem trenutku, zbog novonastalih okolnosti uzrokovanih pandemijom, dvije glumačke skupine iz Hrvatske i Crne Gore otkazale su svoj dolazak u Sarajevo, zbog čega će se 8. izdanje festivala održati u revijalnom tonu.

Tako će žiri u sastavu glumica i profesorica Arma Tanović-Branković, dramaturginja Asja Krsmanović i glumac i profesor Velimir Blanić odgledati tri od pet predstava koje je odabrala selektorica Emina Omerović te na kraju učesnicima dodijeliti zahvalnice.

Drugog dana Festivala, danas na sceni Pozorišta mladih Sarajevo s početkom u 20:00 bit će odigrana predstava “Životinjska farma“ Dramskog studija Kakanj.

Zbog novonastalih okolnosti uzrokovanih pandemijom, dvije glumačke skupine iz Hrvatske i Crne Gore otkazale su svoj dolazak u Sarajevo, zbog čega će se 8. izdanje festivala održati u revijalnom tonu. Tako će žiri u sastavu glumica i profesorica Arma Tanović-Branković, dramaturginja Asja Krsmanović i glumac i profesor Velimir Blanić odgledati tri od pet predstava koje je odabrala selektorica Emina Omerović te na kraju učesnicima dodijeliti zahvalnice.

Kao i prethodnih godina, tokom Festivala bit će održane četiri radionice za srednjoškolce te radionica za profesore i mentore koju će voditi selektorica festivalskog programa Emina Omerović, navode iz Udruženja Medija-Art.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *