kino Valter

Otvoreno kino Valter

Kultura

Filmski centar Sarajevo je na čelu s direktoricom Ines Tanović večeras zvanično otvorio vrata besplatnog kina Valter, lokacije na kojem će filmoljupci svakog četvrtka moći uživati u sjajnim ostvarenjima bh. kinematografije. Posjetitelji kina večeras su imali priliku gledati filmove “Ana” (1984.) Mirjane Zoranović, “Carski dan” (1969.) Milutina Kosovca, “Priča o jezeru” (1955.) Gojka Šipovca i “U kafani” (1969.) Vefika Hadžismajlovića.

Direktorica Filmskog centra Sarajevo Ines Tanović. Tanović je istakla kako je akcenat na tome da su sve projekcije besplatne, kao i da će Filmski centar u ovim prostorijama prikazivati filmove koji su u njihovom vlasništvu. Posebno će, kaže, istaknuti filmove čuvene Sarajevske škole dokumentarnog filma.

U kinu Valter bit će prikazani i domaći igrani filmovi koji su u vlasništvu Filmskog centra Sarajevo, a koji su proizvedeni u periodu od 1951. do 1994. godine. Ovo uključuje kultna ostvarenja poput “Valter brani Sarajevo”, “Sjećaš li se Dolly Bell?”, “Bitka na Neretvi”…

Osim toga, svakog četvrtka od 16 do 18 sati možete prisustvovati radionici “Kako čitati film?”. Ovaj projekt nudi mogućnost da se, uz stručna predavanja profesora Faruka Lončarevića, bh. filmskog i pozorišnog režisera i scenariste, kao i ostalih stručnih predavača, upoznate o osnovnim zakonitostima filma, odnosno kako analizirati i doživjeti film. Predavanja će se odvijati do kraja školske godine i obuhvatit će klasike svjetskog filma od postanka kinematografije do danas.

Kino je otvoreno svakog četvrtka od 18 do 20 sati (Dženetića čikma 12), a projekcijama i radionicama može prisustvovati do 12 ljudi uz obaveznu rezervaciju mjesta.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *