PitchWise festival

Počeo 15. PitchWise festival

Kultura

Petnaesti PitchWise festival ženske umjetnost i aktivizma u Bosni i Hercegovini počeo je danas u Historijskom muzeju u Sarajevu i trajat će naredna četiri dana. Prepoznatljiv PitchWise (PW) festival ženske umjetnosti i aktivizma u BiH godinama okuplja umjetnice i aktivistkinje različitih generacija širom države i svijeta.

“Jako smo sretne što smo uprkos pandemiji uspjele da u okviru festivala okupimo žene. Bit će jako bogat sadržaj tokom festivala, od panela, radionica, performansa, izložbi i noćnog programa koji će trajati do 23 sata”, kazala je Vildana Džekman, aktivistkinja fondacije “Cure”. Centralna tema ovogodišnjeg PitchWise festivala je “snaga je u nama”.

“Želimo da ovo turbulentno vrijeme, vrijeme pandemije nastavimo svoju tradiciju obilježavanja, okupljanja žena na sigurno mjesto gdje će ramjenjivati svoje ideje, iskustvo, dati podršku jedna drugoj. Večeras predstavljamo kulturno-umjetničko društvo ‘Lotus’ iz Zenice, žene koje kreiraju razne perfomranse. Njihov cilj je da se kroz igru i pjevanje sjećaju i rade na izgradnji bolje memorije u godinama treće dobi”, pojasnila je Vedrana Frašto, aktivistkinja fondacije “Cure” .

Na večerašnjem otvorenju svojim muzičkim performansom goste je zabavljala i kantautorica Anita Šunjić iz Mostara
“Večeras slavimo što smo uspjele doći i okupiti se, poštivajući sve mjere koje je propisao Krizni štab Federacije BiH. Važno je da slavimo i momenat u kojem smo opstale različite”, poručila je Frašto.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *