Džimi Hendriks

Pola Vijeka Od Smrti Džimija Hendriksa

Kultura News

James Marshall Hendrix poznatiji kao – Jimi Hendrix 

Širom planete smatran za jednog od najznačajnijih muzičara 20. vijeka, Džimi Hendriks preminuo je u momentu kada je njegova karijera zapravo tek počinjala. Ipak, uspio je da postigne mnogo u godinama koje je proveo pod svjetilama slave.

Džimi Hendriks, muzičar, pjevač, tekstopisac, gitarista, inovator i kultna ikona rođen je u Sijetlu 27. novembra 1942. godine kao Džon Alen Hendriks. U početku ga je odgajala majka, dok je otac, James “Al” Hendriks, bio u Evropi boreći se u Drugom svjetskom ratu. Kada se Al vratio u Sjedinjene Američke Države 1945. godine, preimenovao je sina i tada dobija ime – Džejms Maršal Hendriks.

Još od malih nogu zanima se za gitaru, pa je i prve akorde naučio prije nego što je krenuo u školu. Postoji i jedna anegdota koja je nagovještavala Jimijevu zaljubljenost u sviranje:…Jimi je po svojoj sobi ludovao i zamišljao da svira gitaru kada mu je došao otac s metlom i rekao da pospremi sobu. Otac je otišao s mišljenjem da će sin urditi kako mu je rekao, a kada se vratio našao je Jimija kako spava s metlom preko sebe kao da drži gitaru. Probudio ga je i upitao “Šta si radio?“, a Jimi mu je odgovorio “Svirao sam metlu!“.

Utjecaj na malog Jimija ima Al Hendrix, njegov otac,  koji  je svojim blues i jazz kolekcijama ploča stvorio prve uzore sinu kao što su : Howlin’ Wolf, Muddy Waters, B.B. King, Robert Johnson…

Primjetivši veliko zanimanje za glazbu Al radi i drugi veliki korak u Jimijevom putu prema legendi, s petnaest godina kupuje mu električnu gitaru. Gitara je bila za dešnjaka, a kako je Jimi bio ljevak prilagodio ju je sebi tj. okrenuo je žice.

Sa 16. g. u srednjoj školi osniva svoj prvi bend. Hendrix bez gitare nije Hendrix, čak i na wc nije išao bez nje. Toliko je vremena provodio s njom da su se stopili jedno s drugim. Zbog obaveze 1961. godine prijavljuje se u vojsku, a već slijedeće godine otpušten je iz vojske radi teške ozljede, koja je uslijedila nakon skoka s padobranom. Nakon povratka iz vojske započinje glazbenu karijeru.

Smatra se jednim od najuticajnijh i najtalentovanijh gitarista u istoriji rok muzike. Bio je osnivač i frontmen rok benda “Džimi Hendriks ekspirijens“. Svjetsku slavu je stekao 1967. nastupom na Monterejskom pop festivalu, a na Wudstoku 1969. godine Hendriks je bio glavna atrakcija. Hendriks je 2005. godine primljen u američku Rokenrol kuću slavnih i britansku Muzičku kuću slavnih.

 

Džimi HendriksNa Holivudskom prolazu slavnih postavljena je 1994. njegova zvijezda. Na rang listi časopisa Roling stoun “100 najvećih gitarista svih vremena”, Hendriks se našao na prvom mjestu!

Bio je sklon zloupotrebi alkohola i droge. Prema pojedinim izvorima, Hendriks je u julu 1962. godine ušao u mali klub u Klarksvilu, privučen muzikom. Zaustavio se na piću i na kraju potrošio većinu od 400 dolara koje je sačuvao za vrijeme svog boravka u vojsci.

Ušao sam u ovaj džez-džoint i popio piće“. Svidjelo mi se i ostao sam. Ljudi mi kažu da sam ponekad glup, dobronamjeran. U svakom slučaju, pretpostavljam da sam se tog dana osjećao stvarno dobronamjerno. Morao sam da platim račune svima koji su me pitali. Izašao sam s tog mjesta sa šesnaest dolara“.

Postoje razne teorije o uzroku Hendriksove smrti koja je poprimila mitske dimenzije. Zbog prekomjerene doze tableta za spavanje 18. rujna 1970. u hotelu Samarkand u Londonu, gdje je odsjeo s djevojkom Monikom , umire jedna od najvećih ikona Rock Muzike 🙁

 

U 27. godini života umro je ležeći pokraj djevojke koja,  da je bila budna, možda je mogla spasiti njegov život. Posljednje riječi Jimi Hendrixa koje je napisao noć prije smrti:

The Story Of Life Is Quicker Then The Wink Of An Eye The Story Of Love Is Hello Goodbye Untill We Meet Again“.

 

Oficijalna Stranica : JimiHendrix.com

Sta Ima

Podijeli

Review Overview

Summary
5

10 thoughts on “Pola Vijeka Od Smrti Džimija Hendriksa

  1. Bravo majstore najvece okupljanje bilo ikad u Americi.Mislim cak da je bilo i mrtvih zbog predoziranja raznim drogama.Duga historija ali zlats vrijedi.

  2. Negde sam pročitao da su mu pluća bila puna crnog vina i da ga je to udavilo ili što se pisalo da je čak ubijen jer je na silu teran da pije vino.

  3. Sjebao ga diler, pomešao je ” mišomor” otrov sa koku, i naravno da je preminuo , i priča se da je Džimi ostao dužan dileru 1500$ koje su morali roditelji da vrate sa kamatom . Tako sam negde pročitao pre 10- tak godina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *