Portret mlade kraljice Elizabete I

Kultura

Tajanstveni portret nepoznate žene identificiran je kao rijedak prikaz mlade kraljice Elizabete I koji projicira snagu, samopouzdanje i podobnost za brak. Otkriće je objavila aukcijska kuća Bonhams, koja je saopćila da kalifornijski vlasnici slike nisu znali ko je naslikan dok slika nije očišćena. Otkriveno je da je preko prvobitne slike naslikana druga slika, najvjerovatnije u 19. vijeku.

Činilo se da je originalna tema bila Elizabeta I, a činjenica je potvrđena kad je ove godine odnesena u aukcijsku kuću Bonhams, piše Guardian. Andrew McKenzie, direktor odjeljenja za starine ove aukcijske kuće, nazvao je to “važnim i uzbudljivim” otkrićem. “Stvarno je rijetkost pronaći ovako nešto”, rekao je on.

Slika datira iz 1562. godine, četiri godine od početka vladavine Elizabete, i jedna je od najranijih slika monarhinje. Namijenjena je da prikaže “svježu i sofisticiranu slike o njoj kao mladoj monarhinji koja zrači osjećajem vlasti i pouzdanja”, rekao je McKenzie.

Potječe iz vremena kada je udaja Elizabete bila visoko na dnevnom redu engleskog dvora, a udvaranje je bilo ohrabreno. Filip II iz Španije, nadvojvoda Ferdinand, Karlo II iz Austrije i Erik XIV iz Švedske smatrani su mogućim muževima. Slikarstvo je igralo važnu ulogu u tom procesu, jer je Elizabeta poslala svog dvorskog umjetnika Stevena van der Meulena u Švedsku da slika Erika.

McKenzie je rekao da je Elizabetina poza nevjerovatno slična portretu Elizabete iz kolekcije vojvode Beaufortove u Badminton Houseu. “Slika Elizabete I kao snažne svemoćne Djevice kraljice utjelovljena je duboko u nacionalnoj svijesti, ali njene su rane godine na prijestolju bile obilježene nestabilnošću i prijetnjama iz zemlje i inostranstva. Od krunisanja pa nadalje, ona i njen dvor bili su veoma svjesni važnosti dobre prezentacije, a ovaj je portret među prvima za koje znamo da projektuju novu, odobrenu kraljicu”, rekao je.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *