film o Milanu Mladenoviću

Premijera filma o Milanu Mladenoviću

Kultura

Zadužbina Milana Mladenovića, organizacija koja čuva spomen na lik i djelo Dječaka iz vode, predstavit će u četvrtak, 5. novembra, dokumentarni film koji je snimljen tokom Milanovog boravka u Brazilu.

“Praia do Ventu Eternu” ili u prijevodu “Plaža vječnog vjetra”, dokumentarni je film koji je u oktobru prikazan pred stručnom javnošću u Beogradu i Zagrebu, a sada će i šira javnost imati priliku pogledati ovo djelo. Film je snimljen 1994. godine za vrijeme ratnih dešavanja u bivšoj Jugoslaviji, a obogaćen je i zapisima iz Mladenovićevog dnevnika.

Razočaran situacijom u bivšoj državi, Milan je odlučio spakovati kofere i otići kod prijatelja Mitra Subotića u Brazil gdje se posvetio i snimanju albuma “Angel's Breath” koji je prvi put u potpunosti objavljen u junu 2020. godine.

Vjerovatno najpoznatija pjesma s albuma “Angel's Breath” jeste pjesma “Crv” koju je Milan napisao sa svojom djevojkom izrevoltiran zbog bombardovanja pijace Markale u Sarajevu.

“To je prosto teklo svojim tokom. Sjeli smo i spontano napisali tu pjesmu. Ne znam da li znate koji je direktan povod za nastanak te pjesme? Mi smo tada bili u Brazilu, to je bio 5. februar 1994. godine, i tog dana su granatirane Markale u Sarajevu. Nas je to, naravno, jako potreslo i nakon što smo saznali te vijesti, Suba, on i ja smo sjedili i razgovarali satima o svemu što se dešava i prosto sjeli i napisali u dahu tu pjesmu”, izjavila je Milanova djevojka u razgovoru s medijima u Srbiji.

Na oficijelnim kanalima Zadužbine Milana Mladenovića objavljeno je tačno vrijeme kada će ljubitelji lika i djela Milana Mladenovića imati mogućnost pratiti regionalnu premijeru ovog filma.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *