Bekim Sejranović

Preminuo pisac Bekim Sejranović

Kultura

Istaknuti bh. književnik i književni prevodilac Bekim Sejranović preminuo je u 48. godini nakon kratke i teške bolesti, potvrdilo je Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ”. Bekim Sejranović je bh. pisac rođen 1972. godine u Brčkom. U Rijeci je završio pomorsku školu, a zatim i kroatistiku. U Oslu je na Historijsko-filozofskom fakultetu magistrirao južnoslavensku književnost

Autor je knjige kratkih priča “Fasung”, romana “Nigdje, niotkuda”, “Ljepši kraj”, “Sandale”, “Tvoj sin Huckleberry Finn” i “Dnevnik jednog nomada”. Ujedno je i jedan od najčitanijih i najtalentovanijih bh. pisaca, te je 2009. godine za svoj roman “Nigdje, niotkuda” dobio nagradu Meša Selimović. Njegovi romani i kratke priče prevođeni su na norveški, slovenački, makedonski, njemački, poljski, italijanski, engleski i češki.

Ono što se provlači kroz njegove romane su osjećaj nemira i nepripadnja. Suprotstavljene karaktere, priča nam, nikada nije uspio pomiriti, kako u stvarnom životu, tako ni u književnosti.

“Jednostavno je nekome sudbina takva. Moj otac je u Australiji, majka u Belgiji, jedna kćerka u Sloveniji, a druga u Australiji. Malo živim tamo, malo ovamo, pokušavam se smiriti, ali to traje neki period i onda se opet nešto dogodi pa moram ići dalje. Posljednjih sedam godina proveo sam u ovim krajevima, u Brčkom, Zagrebu i Ljubljani, a sad se opet moram vratiti u Norvešku zbog ekonomskih i zdravstvenih razloga”, rekao je.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *