Preminuo Tihomir Arsić

Preminuo Tihomir Tika Arsić

Kultura

Poznati glumac Tihomir Tika Arsić preminuo je danas u 64. godini posle duge i teške bolesti, ptenose mediji. Rođen je 21. jula 1957. godineu Zemunu. Iza Arsića su ostale brojne pozorišne i filmske uloge, a od 1984. godine bio je stalni član Narodnog pozorišta u Beogradu. Arsić je bio filmski, televizijski i pozorišni glumac i producent.

Od 1984. godine je član Narodnog pozorišta gde je igrao predstave Rat i mir, Romeo i Julija, Crveni šal, Koštana i druge. Dobitnik je dve velike nagrade – „Zlatni vitez“ i nagrada „Raša Plaović“. Nakon toga se povukao iz pozorišta, a na filmu se pojavljivao tek povremeno.

Na velikom platnu se prvi put pojavio 1975. u filmu Sinovi. Veliku popularnost stekao je 80-ih godina, kada su godišnje izlazila po tri filma u kojima igra jednu od glavnih uloga. U periodu od 1981. godine i filma „Dečko koji obećava“ do 1989. i „Boja na Kosovu“, Arsić je glumio u 22 filma, jednoj seriji i jednom TV filmu.

Devedesetih godina Arsić se prvi put povukao iz sveta glume. Snimio je nekoliko filmova: „Solunci govore“, „Devojka s lampom“, „Udri jače manijače“, „Pokondirena tikva“, te seriju „Teatar u Srba“. Okušao se i kao producent u filmu „Uslovna sloboda“ iz 2006. Ponovo je bio producent, ovog puta u seriji „Šesto čulo“. Međutim, zbog nesporazuma, serija je ugašena nakon šest epizoda.

Kasnije je tumačio načelnika u filmu Ma nije on takav iz 2011, kao i vladiku Nikolaja Velimirovića u „Stojte galije carske“. Televizijska publika imala je priliku da ga vidi u ulozi Barona u drugoj sezoni popularne serije „Ubice mog oca“. Tokom 2018. glumio je u seriji „Šifra Despot“, te filmove“ Zaspanka za vojnike“ i „Kralj Petar Prvi u slavu Srbije“.

Arsić je takođe bio i u političkim vodama. Do 2008. godine bio je član Demokratske stranke Srbije, a iste godine pridružio se novoosnovanoj Srpskoj naprednoj stranci. Bio je savetnik za kulturu premijera Aleksandra Vučića. Bio je član predsedništva stranke, a 2018. i državni sekretar u Ministarstvu kulture.

Podijeli

10 thoughts on “Preminuo Tihomir Tika Arsić

Komentariši