Priča o običnom čovjeku

Priča o običnom čovjeku

Kultura

“Proces tako traje, cilj se vidi jasno. Sve ide na svoje, samo ništa glasno. Neki novi klinci biće vojska prava, pod okrutnom čizmom neće rasti trava”, refren je zajedničke pjesme “Proces” koju su danas objavili Igor Vukojević i Igor Paspalj. Tekst, muziku i aranžman potpisuje Igor Vukojević, koji je na numeri pjevao i svirao akustičnu, dok je Igor Paspalj bio zadužen za električnu gitaru. Spot potpisuje Dalibor Mrdić, a snimatelj je bio Anis Mujanović.

“Ova pjesma je zapravo žal za malim, običnim čovjekom, koji je kolateralna šteta beskrupulozne borbe za profitom i moći. Istovremeno je i opomena. Nagledah se tih malih, običnih ljudi kako u 2020. gube posao, gube dostojanstvo. Na kraju gube život. Ovom prilikom bih se zahvalio Daliboru Mrdiću za ovaj sjajan video koji je tako dobro vizuelno potcrtao ovu priču”, kazao je Vukojević.

Na “Procesu” se, dodaje, desila sjajna muzička saradnja s gitaristom svjetskog formata Igorom Paspaljem. “Njegova djela najbolje govore o gitarskoj veličini. Radimo zajednički i na još nekim projektima i nadamo se da ćemo vam uskoro predstaviti sve te lijepe stvari”, govori Vukojević.

Igor Paspalj rođen je u Zagrebu 1981. godine. U Banjoj Luci je diplomirao 2005. godine na Akademiji umjetnosti, kada je i proglašen za najboljeg studenta. Godinu dana poslije pridružio se bendu “Heaven Rain”. Magistrirao je na Harmoniji sa harmonskom analizom, a radio je na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci kao viši asistent.

Svirao je i snimao s bendovima iz BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Prvi solo album pod nazivom “Gravity” objavio je u januaru 2010. godine. U Dubai se preselio 2014. godine gdje je radio kao profesor gitare i studio muzičar, a posljednjih godinu i po dana radi za JTC GUITAR, firmu iz Londona koja je najcjenjenija online zajednica za učenje gitare. Sarađivao je s gitaristima svjetskog glasa poput Andyja Jamesa i Justina Derricka. Magazin Guitar World ga je nominirao za gitaristu godine 2020.

“Igora Vukojevića sam upoznao prije 7-8 godina, ali odavno znam za njega i njegovu muziku i uvijek sam bio fasciniran njegovim talentom. Sjajan pjevač, bubnjar, gitarista, jedan uopšte zaokružen i ostvaren muzičar u svakom smislu i veliko mi je zadovoljstvo sarađivati s njim. Ovo je jedan brzinski projekt. Međutim, sarađujemo već dugo na još nekim projektima, ali oni još uvijek nisu potpuno završeni. Nadamo se da će i to uskoro ugledati svjetlo dana”, kazao je Paspalj.

Podijeli

6 thoughts on “Priča o običnom čovjeku

Komentariši