Netflixov hit mjeseca

“Project Power”: Netflixov hit mjeseca

Kultura

Najvažniji Netflixov film koji je stigao ovog mjeseca je “Project Power”, priča o novom obliku droge koja ljude pretvara u superheroje. “Project Power” s Jamiejem Foxxom i Josephom Gordonom-Levittom u glavnim ulogama trenutno bilježi veliku gledanost na američkom streaming servisu.

Nakon uspjeha s filmom “The Old Guard” s Charlize Theron, američki streaming servis donosi još jednu akcionu priču, u kojoj ovog puta uz pomoć male žute kapsule heroje pretvara u superheroje. Pod etiketom “Netflix Originals” stigao je željno iščekivani i dugo najavljivani film “Project Power“, koji nastavlja plijeniti pažnju publike po oprobanom receptu. Tajni sastojci recepta kažu da je vrlo atraktivno staviti vodeće glumačke zvijezde današnjice u uloge superheroja sa određenim slabostima, koji će pokazati da niko nije baš toliko moćan, kao ni besmrtan.

Art (Jamie Foxx) i Frank (Joseph Gordon Levitt) udružuju snage u borbi protiv opasnih malih žutih kapsula koje se pojavljuju na ulicama New Orleansa. Nova droga nije regulisana nikakvim zakonom, smrtne posljedice nisu eliminisane, a stopa kriminala sve brže raste i tako se u zavrzlami nađu policajac, dilerica droge i bivši vojnik.

Frank (Gordon-Levitt) je policajac koji zbog rastućeg kriminala želi obuzdati distribuciju droge, a istovremeno u toj borbi i sam koristi žute kapsule koje nabavlja od tinejdžerke Robin (Dominique Fishback). Frank djevojci pomaže sa preživi opasnosti koje podrazumijevaju distribuciju opasne droge na ulici, a ona njemu pokušava obezbijediti sigurne doze droge. Kad u grad dođe bivši vojnik Art (Jamie Foxx), zakleti protivnik narkotika, odlučan je da pronađe izvor droge zbog svoje nestale kćeri, pa će se njih troje zateći u delikatnom odnosu.

Među supermoćima je i odbijanje metka od lice konzumenta kapsule u usporenom snimku, što je neka vrsta ironije i parodije na sve dosadašnje filmove o superherojima i njhovim natprirodnim moćima, među kojima je i “Matrix“ trilogija, ispunjena filozofskim tumačenjima svijesti, života i percepcije čovjeka kao neke vrste baterije koji egzistira u hologramskog sistemu, a iza kojeg se krije ništavilo.

Zanimljiva postavka priče u filmu “Project Power“ je činjenica da konzument ne mora birati između “crvene i plave pilule“, jer uzimajući onu žutu zapravo ne zna kakve će ga supermoći zadesiti. Film ismijava eksploataciju siromašnih ljudi od strane onih bogatih, propali obrazovni sistem i često licemjernu ulogu policije u sprječavanju kriminala. Film su režirali Henry Joost i Aiel Schulman, dobivši mnoštvo pohvala i pozitivnih kritika, koje uglavnom hvale izvedbu glavnih glumaca i način realizacije akcionih scena.

Podijeli

Review Overview

Summary
5

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *