"Garden of Dreams presents BiH"

Projekt “Garden of Dreams presents BiH”

Kultura

Peto izdanje, sada već prepoznatljivog projekta “Garden of Dreams presents BiH” vodi nas na još jedno uzbudljivo virtuelno putovanje i to u čuveni Titov bunker, pravi turistički dragulj BiH. Garden of Dreams ponosni je čuvar kulturne i historijske baštine Bosne i Hercegovine, do sada smo u okviru projekta “Garden of Dreams presents BiH” virtuelno obišli Sarajevo, tvrđavu Vranduk, Dolinu Heroja (Tjentište) i Stari grad Srebrenik, a sada je došlo vrijeme da i Titov bunker otvori vrata Garden of Dreams magiji.

Iako smo do sada, na najatraktivnijim lokacijama širom Bosne i Hercegovine, uživali u setovima najboljih domaćih DJ-eva, peto izdanje će, u ovom posebnom historijskom ambijentu, ugostiti jednog od najvećih svjetskih DJ-eva, popularnog italijana Lorenca Espozita, poznatijeg pod pseudonimom, Lehar.

Titov bunker bio je najveće atomsko sklonište u bivšoj Jugoslaviji, koštao je vrtoglavih 4,6 milijardi dolara (10 milijardi dolara u današnje doba), a svega 16 osoba (uključujući Tita) je znalo da uopće postoji. Sagrađen je ispod planine Zlatar, nadomak Konjica, kako bi, u slučaju atomskog napada, poslužio kao sklonište Jugoslovenskom predsjedniku – Josipu Brozu Titu, njegovoj porodici i najbližim saradnicima.

No, kako je izgradnja trajala čitavih 26 godina i kako je bunker konačno završen tek 1979. godine, Tito, čije je zdravlje već tada bilo ozbiljno urušeno, nikada nije imao prilike kročiti u ovaj objekat. Sve do raspada Jugoslavije, Titov bunker ostao je državna tajna. Iako zamalo uništen za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini 90-ih godina, zahvaljujući vojnom odredu koji je odbio izvršiti naređenje JNA komande u Beogradu da ga sruši, kompleks je spašen i danas služi kao jedinstveni muzej originalne vojne tehnologije iz doba Jugoslavije i moderne umjetnosti.

Premijera petog izdanja Garden of Dreams presents BiH projekta zakazana je za četvrtak, 17. decembar u 21 sat na zvaničnoj Garden of Dreams Facebook stranici. Zabava se, kao i do sada, u 22 sata seli na zvanični Garden of Dreams YouTube kanal. Sve informacije možete pratiti na zvaničnom online Facebook događaju. Video produkciju, ponovo, potpisuje Komitet.

“Pridružite nam se i ovog puta na najboljoj online zabavi te osjetite dašak historije ali i misterije ovog nevjerovatnog mjesta. Neka Titov bunker bude vaše novo tajno skrovište, u koje ćete moći pobjeći od svih nevolja i uživati u magičnoj mješavini zvukova i atmosfere dramatičnih efekata s intimnim bas linijama i intrigantnim melodijama koje je, samo za vas, odabrao DJ Lehar”, pozivaju organizatori.

Podijeli

3 thoughts on “Projekt “Garden of Dreams presents BiH”

Komentariši