Russell Crowe "Unhinged"

Prvi film u kinima nakon korone

Kultura

Oskarovac Russell Crowe vraća se na velike ekrane u eksplozivnom psihološkom trileru, koji donosi priču o banalnoj saobraćajnoj nesreći, u kojoj borba za život postaje nemilosrdna. “Unhinged” se našao u široj kino distribuciji, ispisujući historiju kinematografije kao prvi film mainstream produkcije koji je ugledao svjetla kino dvorana u vremenu korone.
Gužve na cestama za vrijeme odlaska na posao često prerastaju u veliki stres, a banalne svađe sudionika u saobraćaju z

naju eskalirati do te mjere da se niz pogrešnih poteza pretvori u situacije zbog kojih možemo zažaliti. Ljudi pod pritiskom često skliznu u monstruozne postupke, pomjerajući granice vlastite tolerancije i ponašanja. Upravo u jednoj takvoj situaciji gledamo Russella Crowea u filmu “Unhinged”, koji je kino distribuciju po svjetskim kinima započeo u evropskim kinima, a zatim i kinima širom Amerike.

U četiri sata ujutro po ljetnim vrućinama Tom Cooper (Russell Crowe) znojan sjedi u kamionetu, pije lijekove i pali šibicu, nakon čega će s čekićem zakucati na vrata kuće bivše supruge. U saobraćajnom ludilu u kojem se autocesta pretvorila u nepregledni niz automobila u koloni, zateći će se i Rachel (Caren Pistorius), frizerka i samohrana majka, koja tog jutra vozi petnaestogodišnjeg sina Kylea (Gabriel Bateman) u školu, s namjerom da stigne i na posao. Gubeći dragocjeno vrijeme stojeći u koloni automobila, Rachel preko telefona saznaje da je izgubila salon i dobila otkaz od najbolje klijentice.

Želeći dobiti barem malo na vremenu i pokušati spasiti profesionalni život, Rachel kreće drugim putem da sina odveze u školu, što će biti put do kobnog susreta s mentalno nestabilnim likom (Crowe), čiji pick-up i nakon paljenja zelenog svjetla ostaje stajati na cesti. Rachel će napraviti životnu grešku i zatrubiti mu da se pokrene, ulazeći u verbalni sukob s psihotičnim vozačem. Nakon što se odbije izvinuti za svoj postupak i ublažiti posljedice činjenice da se zatekla na krivom mjestu u pogrešno vrijeme, stranac se odlučuje osvetiti te je počinje pratiti s ubojitim namjerama usmjerenim na članove njene porodice.

Psihički rastrojen do te mjere da svaka sitnica u njemu može probuditi nagon za ubijanjem, Russell Crowe igra negativca u kakve se danas u vremenu korone svi vrlo lako možemo pretvoriti, uz pretpostavku aktivacije dovoljno jakog okidača. “Unhinged“ neodoljivo podsjeća na film “Falling Down“ (1993.) Joela Schumachera, čiji je naslov kod nas preveden kao “Dan ludila“, a u kojem smo vidjeli Michaela Douglasa kao nezaposlenog inžinjera u istjerivanju pravde u sveopštem moralnom rasulu države u kojoj živi. Iznerviran iznenadnom zujanjem muhe u automobilu u saobraćajnom zastoju, naoko običan čovjek započinje osvetnički pohod i neviđenu destrukciju, kao i Tom Cooper u filmu “Unhinged“ (čiji je naslov preveden kao “Bijesan“).

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *