"Sakati Billy"

“Sakati Billy” u Zeničkom pozorištu

Kultura

U Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici danas je upriličena konferencija za medije povodom premijerne izvedbe predstave “Sakati Billy sa Inšimana” rađene po tekstu Martina McDonagha u režiji Predraga Štrpca. Direktor BNP-a Zenica Miroljub Mijatović je kazao da je ovo 741. izvedba, a četvrta od mjeseca septembra kada su ušli u novu pozorišnu sezonu.

Reditelj Predrag Štrbac je u obraćanju prisutnima kazao da je ovo četvrti projekt koji radi s Bosanskim narodnom pozorištem te da se u ovom gradu s mladom glumačkom ekipom osjećao domaćinski. Govoreći o predstavi, kazao je da se radi o crnoj komediji o bijegu od sredine kojom se čovjek zadovoljava, od strahova, spoznaje prolaznosti i promašenosti vlastitih života, siromaštva…

“Ali ne brinite. Sakati Billy je sve samo ne turobna priča. To je priča o ljubavi i požrtvovnosti, o jednoj mački i jednoj guski, tucetu jaja i jednom kamenu. O najslađim bombonama na svijetu. O ajkulama, o filmu i djevojci sa zelenim zubima i o čamcu koji se zove Eni. Naposljetku, to je priča o snovima i pravu da se sanja i pokuša sve ono što se želi u životu jer ako niste pokušali čemu život uopće?”, prokomentarisao je Štrbac.

U predstavi ulogu Billy-a glumi jedan od najboljih zeničkih glumaca Nusmir Muharemović, koji je danas kazao da njegov lik Billy-a i sama predstava govore sve na sceni.

“Znate da ja volim pričati na konferencijama, ali ovdje nemam ništa toliko kazati. Toliko toga bi imao reći o predstavi, liku, komadu, ali najbolje je da dođete i pogledate predstavu jer sve ustvari ona priča. Ovo je predstava koja će dugo živjeti i vjerujem da će uskoro puniti našu dvoranu van pandemije koronavirusa. Mi se moramo boriti, ići dalje, ljudima dati nadu da ovo nije kraj”, izjavio je Muharemović.

Ulogu Ajlin igra Sabina Kulenović, Anđela Ilić u predstavi glumi Kejt, Mugdim Avdagić Džonija, Tamara Miličević-Stilić glumi Helen, Zlatan Školjić Bartlija, mamu Faketa Salihbegović-Avdagić, dok doktora glumi Adisa Mehanović. Uloga Babibobija pripala je Siniši Vidoviću, Eni glumi Tamara Miličević-Stilić i Donala glumi Amar Brka.

Podijeli

3 thoughts on ““Sakati Billy” u Zeničkom pozorištu

Komentariši