Salković: Nismo mnogo evoluirali

Kultura

Desetogodišnju karijeru Enesa Salkovića, jednog od najnagrađivanijih mladih glumaca u BiH, obilježile su brojne zapažene pozorišne uloge kojima je publici pokazao svoje glumačko umijeće. Uloga Othella u predstavi koju je u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica prema tekstu Williama Shakespearea režirala Nina Nikolić posljednja je u nizu uloga kojima je oduševio publiku. Ujedno je to i najznačajnija, najprovokativnija i najodgovornija uloga u njegovoj dosadašnjoj karijeri.

“Impresije i utisci se još uvijek nisu slegli. Sigurno je da nas raduje činjenica da su reakcije publike itekako pozitivne i to je najbolji lakmus za kvalitet neke predstave, jer ipak smo mi tu zbog publike i to je ono što nikada ne smijemo zaboraviti Proces je bio zaista dugotrajan i psihofizički iscrpljujući, ali očigledno je upravo takav potreban i neophodan za rad na jednoj ovakvoj predstavi. Vjerujem da se takav jedan predan i posvećen rad na kraju i isplatio”, rekao je Salković u razgovoru za Klix.ba.

U veoma kratkom vremenskom periodu igrao je Shakespeareovog Romea i Othella, uloge koje su, priznaje nam, veoma izazovne, ali i odgovorne. “Vjerovao sam u sebe i znao da predstoji mukotrpan proces rada na predstavi i ulozi. Lagao bih kada bih tvrdio da nisam osjetio dodatnu nervozu i odgovornost kada je riječ o Othellu. Ali mislim da je to normalno i prirodno i da zapravo govori o poštovanju prema glumačkom zadatku koji je pred vama”, rekao je.

Klasici svjetske književnosti bezvremeni su i uvijek aktuelni, smatra naš sagovornik koji ističe da je upravo u tome njihova vrijednost i značaj. “Univerzalnost koju nose u sebi tjera nas da im se često vraćamo i koristimo kao bazu za propitivanje i definisanje odnosa u društvima u kojima obitavamo. Pitanje je samo koja vas tema trenutno provocira i čime se želite baviti, odnosno propitivati i do kojih odgovora želite stići. Na našu veliku žalost, problemi, konflikti i sve ono što nas danas kao društvo čini poprilično zaostalim i primitivnim detektovano je stotinama godina, ali očigledno da nismo mnogo evoluirali i dozvolili sebi ikakav napredak. To je poprilično bolna i poražavajuća činjenica”, rekao je.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *