Otvoren V4 Film Festival

Sarajevo: Otvoren V4 Film Festival

Kultura

U sarajevskom kinu Meeting Point večeras je otvoren V4 Film Festival, koji organiziraju ambasade četiri europske zemlje Višegradske grupe (Češka, Mađarska, Slovačka i Poljska), a koji će trajati od danas do 9. oktobra. Festival je otvorio ambasador Poljske u BiH Jarosław Lindenberg, nakon čega je počela projekcija filma “Corpus Christi”.

Prvu noć V4 Film Festivala (6. oktobra u 19 sati) prikazuje se film “Corpus Christi” (režija: Jan Komasa), 7. oktobra na programu je film “Osmice” (režija: Jiří Strach), 8. oktobra “Trupa” (režija: Pál Sándor) i 9. oktobra film “Loli Paradička” (režija: Richard Staviarsky, Víťo Staviarsky).

Ambasador Poljske Jarosław Lindenberg publici je poželio dobrodošlicu, kazavši kako se nada da će uživati u filmskom festivalu. Prvu večer prikazan Prvu večer prikazan “Corpus Christi” “Bili smo zabrinuti da ove godine zbog pandemije koronavirusa ovo izdanje festivala neće biti održano. Stoga bih najprije želio zahvaliti upravi Meeting Pointa, a zatim i ambasadama Ćeške, Slovačke, Poljske i Mađarske za nesebičnu pomoć u organizaciji ovogodišnjeg festivala”, rekao je Lindenberg, koji se zatim posebno obratio publici i zahvalio im što su odlučili biti dijelom prve noći festivala.

Festival je otvorio ambasador Poljske u BiH Jarosław Lindenberg. Festival je otvorio ambasador Poljske u BiH Jarosław Lindenberg. Višegradska grupa, poznata kao i Višegradska četvorka ili samo V4, je savez četiri zemlje centralne Evrope – Republike Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke. Ove godine, tokom poljskog predsjedavanja Grupom V4 prioriteti su osnaživanje V4 u okviru snažne Europe, povratak normalnosti nakon pandemije, promocija međuljudskih kontakata i digitalizacija.

“Festival filmova V4 u BiH ima već dugu tradiciju. Svake godine donosimo srednjoeuropski duh u BiH i drago nam je da su filmovi iz naših zemalja uvijek jako popularni među bh. publikom”, kažu predstavnici V4. Projekcije u kinu Meeting Point bit će realizirane u skladu sa svim epidemiološkim mjerama i preporukama nadležnih službi, a broj mjesta je ograničen na 70 osoba, saopćeno je iz Meeting Pointa.

Podijeli

1 thought on “Sarajevo: Otvoren V4 Film Festival

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *