Bitef

Makras otvara 53. Bitef

Kultura

Bitef će biti svečano otvoren večeras u Narodnom pozorištu u Beogradu, predstavom “Orest u Mosulu”, u produkciji pozorišta NTGent (Belgija) i režiji jednog od politički najprovokativnijih reditelja današnjice, Mila Raua. Rau problematizuje Eshilov “optimizam” iz Orestije i postavlja pitanje da li su u današenjm svijetu moguće pravo, pravda, demokratija.

Prije izvođenja Bitef će proglasiti otvorenim jedna od vodećih svjetskih koreografkinja, Konstanca Makras, čija je predstava “Big in Bombay” s velikim uspjehom gostovala na 40. Bitefu. Kao pozorišni kritičar “Vremena”, sadašnji umjetnički direktor Bitefa, Ivan Medenica je za tu predstavu napisao da su njene glavne odlike “eklektična forma, izraženi popkulturni senzibilitet, visok izvođački nivo i potpuno neodoljiv humor”. Predstava koju Konstanca Makras radi s Bitef dens kompanijom, “Gradovi kojih više nema”, otvoriće, odmah poslije završetka festivala, novu sezonu Bitef teatra.

Ovim se projektom, 30 godina od smrti Mire Trailović, ostvaruje njena zamisao da poetike i autori Bitefa budu suštinski, dubinski, snažno vezani i za rad Bitef teatra. Bitef festival je počeo juče danom Prologa u kome je izvedena predstava “Beograd na daljinski” Štefana Kegija i Jorga Karenbauera i čuvene kompanije “Rimini Protokol”, izabrana jer savršeno najavljuje kako glavnu umjetničku liniju festivala (imerzivno pozorište, brisanje granice između izvođača i publike), tako i onu tematsku (preispitivanje zajednice, njena kriza, odnos pojedinca i grupe).

Do 26. septembra, u okviru glavnog programa, biće izvedeno ukupno 12 predstava iz Belgije, Brazila, Njemačke, Nigerije, Slovenije, Srbije, Francuske, Hrvatske i Švajcarske. U okviru strategije Bitefa da promoviše domaće i regionalno pozorište u širem međunarodnom kontekstu, na festivalu će biti izvedene dvije predstave iz Srbije i po jedna iz Hrvatske i Slovenije: “Zašto je poludio gospodin R?” (JDP, režija Bobo Jelčić), “Tartif” Igora Vuka Torbice u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor i SNP-a iz Novog Sada, “Mladež bez Boga” u režiji Boruta Šeparovića (ZKM i Montažstroj iz Zagreba) i “Ali: strah jede dušu” u produkciji SNG Drama iz Ljubljane i režiji Sebastijana Horvata.

Podijeli

Komentariši