Srebrenica 25 godina kasnije

“Srebrenica 25 godina kasnije”

Kultura

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, a u organizaciji Fondacije Heinrich Böll, danas je upriličena online promocija knjige “Srebrenica – 25 godina kasnije”, čiji je izdavač upravo Fondacija. Online promocija je upriličena na web stranici Fondacije Heinrich Böll Stiftung | Ured u Sarajevo – Bosnia and Herzegovina, te na Facebook profilu Fondacije Heinrich-Böll-Stiftung Sarajevo | Facebook.

Moderatorica razgovora je Una Bejtović, a učestvuju: Marion Kraske, direktorica Fondacije Heinrich Böll; Nihad Kreševljaković, urednik knjige; Velija Hasanbegović, fotograf; te Dino Bajrović, glumac koji će pročitati pjesme Nihada Nine Ćatića uvrštene u ovu knjigu.

Želja Fondacije jeste ovom publikacijom podsjetiti na 1948. godinu kada je usvojena Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija, ali i podsjetiti na one kojima je genocid u Srebrenici 1995. godine oduzeo pravo na život.

Knjiga “Srebrenica 25 godina kasnije” je fotomonografija u kojoj se, pored fotografija Velije Hasanbegovića, nalaze i intervjui sa Christianom Schwarzom Schillingom, bivšim visokim predstavnikom u BiH; Emirom Suljagićem, direktorom Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari; Šejlom Kamerić, umjetnicom; Harizom Halilovićem, socijalnim antropologom; te Hajrom Ćatić, predsjednicom Udruženja “Žene Srebrenice”, kao i pjesme iz posthumno objavljene zbirke pjesama “Ljudi beznađa” Nihada Nine Ćatića.

Ova knjiga se bavi temom genocida u Srebrenici i time šta Srebrenica predstavlja svima nama danas, a kroz vizuru svjedoka, memorijalizacije, socijalne antropologije, politike i umjetnosti. Mir i pomirenje neće doći slavljenjem zločinaca i glorificiranjem ili negiranjem zločina, nego prihvatanjem činjenica, naročito onih koje su sudski utvrđene. Mir dolazi govorom mira a ne govorom u slavu zločina i zločinaca. 10. decembar je i dan kada je njemački pisac Heinrich Böll primio Nobelovu nagradu za književnost. Podsjetimo na njegove riječi „Riječi mogu ubijati i (…) pitanje je savjesti, da li će se dozvoliti da jezik sklizne u područja u kojima postaje ubilački.“

Izdavač knjige je Fondacija Heinrich Böll, urednik i urednica knjige su Nihad Kreševljaković i Hana Bajrović, autor i urednik fotografija je Velija Hasanbegović, dizajnerica knjige je Sanja Kulenović. Knjiga je objavljena na bosankom i na engleskom jeziku.

Podijeli

1 thought on ““Srebrenica 25 godina kasnije”

Komentariši