deveti TFF

Sve spremno za deveti TFF

Kultura

Ovogodišnje izdanje Tuzla Film Festivala zvanično će početi u petak, 16. oktobra projekcijom filma “Sloboda”. Deveta filmska smotra će biti realizirana u online formatu zbog epidemiološke situacije, a dva dana prije otvorenja uručene su posebne nagrade umjetnicima. Deveto izdanje TFF-a za razliku od ranijih godina ljubiteljima sedme umjetnosti neće ponuditi projekcije na filmskim platnima, zbog narušene epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa. Zbog toga će sve projekcije građani moći pogledati u online formatu.

Ove godine na adresu TFF-a stiglo je skoro 800 filmova, a u zvaničnoj konkurenciji se našlo njih 102. Direktor Festivala južnoslavenskog filma Boris Balta kaže da je ovaj festival još prije četiri godine sebi osigurao kredibilitet, što je rezultiralo i utemeljenjem posebnih priznanja.

Jedan od selektora i član žirija za dugometražni film prof. dr. Srđan Vukadinović kazao je da i oblast kinematografije ove godine funkcioniše u specifičnim okolnostima, a nakon procjene kreirano je izdanje festivala koje odstupa od klasičnih šablona u kojima se održavaju mnoge filmske smotre.

Veliki broj filmova donosi zanimljive i aktuelne teme u svim kategorijama. Festivalu je ove godine bilo prijavljeno tri puta više ostvarenja u kategoriji kratkog igranog filma, djela su stigla iz svih država regije, ali i Sjedinjenih Američkih Država, Austrije te Danske koje se potpisuju kao producenti, a autori ili teme su vezane za naše podneblje.

“U kategoriji dugometražnog filma moći ćemo vidjeti sedam ostvarenja koji su obilježili prošlu godinu ili neke ranije festivale, ali ništa manje nisu zapažene i ostale kategorije koje su dostupne u okviru festivala”, istaknuo je Vukadinović. Tokom današnje konferencije za medije uručena su i tri specijalna priznanja istaknutim djelatnicima u svijetu umjetnosti. Shodno tome, prema odluci organizacionog odbora festivala kojeg čine Nikola Kojo, Ahmed Imamović, Sanja Tucman, Srđan Vukadinović te Boris i Ajša Balta, priznanje TFF-a za doprinos razvoju umjetnosti u Tuzli pripalo je Zdravku Novaku kojem je pored slikarstva velika ljubav i muzika.

Vila TFF-a za doprinos razvoju filmske umjetnosti na prostoru BiH završila je u rukama poznatog domaćeg glumca Mirvada Kurića, dok je nagrada za doprinos razvoju južnoslavenskog filma pripala Mustafi Mustafiću, filmskom snimatelju i direktoru fotografije koji je cijeli svoj život posvetio sedmoj umjetnosti.

Danas je istaknuto da TFF ove godine ne proživljava krizu, naprotiv bori se sa jednom krizom koja je zadesila cijeli svijet. Veoma je elastičan jer se prilagođava svim zahtjevima koji mu se nameću. Putem web platfome www.tuzlafilmfestival.com koja će biti funkcionalna od 16. oktobra, gledateljima će pored filmova biti omogućen pristup i pratećim sadržajima poput predavanja i razgovora sa filmskim radnicima. I za najmlađe je osiguran poseban dio festivala koji se realizira u saradnji s Festivalom animiranog filma iz Banje Luke.

Podijeli

1 thought on “Sve spremno za deveti TFF

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *