Tri decenije "Mr. Beana"

Tri decenije “Mr. Beana”

Kultura

Prije trideset godina na britanskoj televiziji emitovana je prva epizoda humorističke serije o dječaku zarobljenom u tijelu muškarca, nakon čega je inžinjer eletrotehnike Rowan Atkinson postao jedan od najprepoznatljivijih televizijskih likova.

Plišani medvjedić i automobil Mini Morris zaštitni su znaci dječaka zarobljenog u tijelu odraslog muškarca, koji za svako rješenje ima – problem. “Mr. Bean” se pojavio na britanskoj televizijskoj stanici ITV 1990. godine, nakon čega je stekao ogromnu popularnost u čak 245 država, a za stvaranje legende humora bilo je potrebo samo četrnaest epizoda serije. Danas samo na Facebooku “Mr. Beana” prati fascinantnih sto miliona ljudi.

Smotani tridesetogodišnjak u televizijskom prostoru Jugoslavije pojavio se u novogodišnjem noćnom programu u tri epizode, nakon što smo ga upoznali kroz serijal “Crna guja”, u kojem je donosio dašak britanske historije u njenim različitim turbulentnim razdobljima. Iako se činilo da je britanski glumac dosegnuo svoj kreativni vrhunac izvodeći manipulatvnog oportunistu u društvu svog priglupog asistenta Baldricka, jednostavna fizička komedija odmah je stekla ogromnu popularnost. Zanimljivo je da je čovjek koji vjeruje u svoje lice, lik “Mr. Beana” osmislio zahvaljujući jednom nedostatku.

Naime, za vrijeme studija na Queens Colledge u Oxfordu, na kojem je njegov otac također postao inžinjer elektortehnike, Rowan Atkinson je dobio zadatak da smisli petominutni skeč u okviru dramske sekcije koju je pohađao. Kako se nije mogao podičiti vještinama pisanja, Atkinson je stao pred ogledalo i počeo izvoditi grimase. Ta čudno, irealno, nijemo lice podsjetilo ga je na legendu francuske komedija Jacquesa Tatija, pa je odlučio pokušati zabaviti publiku bez ijedne napisane i izgovorene riječi.

Ime “Gospodin Grah” dobio je netom prije početka emitovanja prve epizode, a kreatori serije Atkinson i Richard Curtis su svog protagonistu namjeravali zvati “Mr. White”, ali su dobili sugestiju da bi jako duhovito bilo glavnog lika povezati s nekim povrćem. Iako je u opticaju bilo ime “Mr. Cauliflower”, što u doslovnom prijevodu znači “Gospodin Karfiol”, na kraju se konsenzus stvorio oko “Mr. Beana”.

Tri osmominutne epizode u kojima je “Mr. Bean” pokušavao riješiti ispit u školi, pohoditi misu u crkvi i osunčati se na plaži, i danas pokazuju bezvremenski humor kojeg još niko nije dostigao, a koji se temeljio na haosu koji je proizvodio čovjek za kojeg Atkinson kaže da je anrhista u srcu, jer slijedi isključivo vlastita pravila.

Podijeli

Review Overview

Summary
5

2 thoughts on “Tri decenije “Mr. Beana”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *