Reditelj Pjer Žalica

Žalica pred premijeru “Babe”

Kultura

Film “Koncentriši se, baba” otvorit će 26. Sarajevo Film Festival (SFF). Reditelj Pjer Žalica pred premijeru govori o tome koliki je utjecaj pandemije na jedan film, a koliki na cijelu filmsku industriju i, pored svega toga, koliko je autoru teško odreći se premijere pred publikom.

Sve one koji prate domaću kinematografiju krajem 2019. godine obradovala je informacija da jedan od naših najuspješnijih reditelja u Sarajevu dovršava snimanje novog filma. Nakon vrlo uspješna prva dva “Gori vatra” i “Kod amidže Idriza”, Žalica će publici predstaviti i treće ostvarenje “Koncentriši se, baba”. Na taj način se vraća na velika vrata nakon 16 godina pauze i po treći put otvara SFF.

Kako u petinu normalnog budžeta i mali vremenski period smjestiti sjajnu ideju i ekipu Upravo je “Koncentriši se, baba” dokaz da uz kombinaciju kvalitetne ideje i vrlo talentovane glumačke ekipe, čak i sa manjim budžetom reditelj može napraviti čudo. U ovom slučaju čudo traje nešto više od sat vremena i spremljeno je za samo petinu normalnog budžeta.

Sve scene su snimljene u nekoliko povezanih prostorija, a radnja je smještena u 1992. godinu, na “samrtnu postelju Jugoslavije”.

“Takve parametre je zadao TRT, glavni producent projekta. Osim toga, vremenski okvir za realizaciju bio je vrlo gust, praktično smo morali završiti film u okviru godinu dana. To su otežavajuće okolnosti, ali nisu negativno utjecali na naš radni elan i motiviranost. Naprotiv, radili smo u fantastičnoj atmosferi, koju ću pamtiti, poletno, lako, naprosto zato što nam je bilo stalo da radimo jedni sa drugima i napravimo ovaj film”, govori Žalica.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *