"Zaplet" jači od korone

“Zaplet” jači od korone

Kultura

Iako su ove godine otkazane gotovo sve kulturne manifestacije, Međunarodni festival glumca “Zaplet 12” dokazao je da je jači od virusa korona i otpočeo program u Gradskom pozorištu “Jazavac” izvođenjem monodrame “Naši dani” Radoslava Milenkovića.

Program pod nazivom “Zaplet intro” počeo je uz poštovanje svih epidemioloških preporuka, pa je tako u sali bilo svega 50 ljudi. Milenković, glumac i pozorišni reditelj iz Beograda, kompletan je autor monodrame koju je za ovdašnju publiku trebalo da igra i sinoć.

Riječ je o monodrami rađenoj po satirama Radoja Domanovića i poeziji Vladislava Petkovića Disa. Domanović je satire pisao za vrijeme Obrenovića, Dis je pjesmu “Naši dani” napisao za vrijeme Karađorđevića, a Milenković je premijerno izveo monodramu za vrijeme socijalizma, konkretno 17. maja 1984. godine, a svaka rečenica po svojoj aktuelnosti djeluje kao da je napisana u ovom vremenu.

Kroz imaginarno putovanje koje glavni lik preduzima u naporu da se, nakon dugogodišnjeg izgnanstva, vrati u svoju otadžbinu, on se susreće sa predstavnicima vlasti i postaje učesnik i svjedok rasula i propasti svih segmenata društva.

Glavni protagonista nam predočava surovu istinu o ljudima ogrezlim u vlasti – od vojnog, do ministra policije – a bez konkretnih zadataka i zaduženja. U čekaonici kod jednog takvog susreće diplomiranog pravnika, koji ga ućutkuje kada ovaj glasno izgovori da bi on sada regularno trebalo da dobije posao.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *