40 godina od ubistva Džona Lenona

40 godina od ubistva Džona Lenona

Magazin News

Navršava se 40 godina od ubistva člana legendarnih “Bitlsa” Džona Lenona kojeg je u Njujorku ubio poremećeni obožavalac Mark Dejvid Čepmen. Slavni Lenon ubijen je 8. decembra uveče 1980. godine ispred zgrade Dakota u Njujorku, nedugo pošto je dovršio jedan svoj album. Čepmen je pucao nekoliko puta Lenonu u leđa dok se sa suprugom Joko Ono vraćao kući.

Ubica izdržava doživotnu kaznu. Vest o smrti Lenona potresla je svet. Tadašnji američki predsednik Ronald Regan izjavio je da je to “velika tragedija”, dok su hiljade obožavalaca odmah izašle na ulice Njujorka i ispred zgrade gde je Lenon ubijen, prenela je agencija Frans pres. Mediji su tada Lenonovu smrt uporedili sa ubistvom Džona Kenedija i Martina Lutera Kinga.

Lenon, rođen 9. oktobra 1940. u Liverpulu, bio je pevač, kompozitor i gitarista grupe “Bitls”. Njegova veoma kreativna karijera imala je i epizode političkog aktivizma, glume i spisateljstva.

Lenon i drugi član “Bitlsa” Pol Makartni su duboko uticali na razvoj pop i rok muzike i njihove pesme su rangirane među najbolje i najslušanije pesme svih vremena. Lenonove najpoznatije solo pesme su “Imagine”, “Jealous Guy” i “Give Peace A Chance”.

Lenon je ostao inspiracija za mnoge muzičare i bendove, a predmeti koje je on posedovao i dalje dostižu velike cene na aukcijskim prodajama. Klavir na kojem je Lenon komponovao pesmu “Imagine” prodat je 2000. godine u Londonu za 2,45 miliona evra, a jedna od njegovih gitara za više od dva miliona dolara 2015. u SAD.

Autor knjige o “Bitlsima” Sten Kuesta naglasio je vanvremensku lepotu nekih Lenonovih pesmama ističući komad “Jealous Boy”. “Lenon je bio prirodni genije za muziku i bio je najintuitivniji član Bitlsa, jedini koji je mogao da komponuje ‘Strawberry fields forever’, a to nije urađeno ni pre ni posle njega”, rekao je Kuesta.

Udovica britanskog pevača Džona Lenona (John Lennon), Joko Ono (Yoko) odala je danas počast umetniku koji je ubijen pre 40 godina u Njujorku, pozivajući na jačanje kontrole oružja.

 

Smrt voljene osobe je nešto što vas iscrpi
40 godina posle smrti, Lenon nedostaje svojim sinovima Julian,Sean i njoj
Zamislite sve ljude kako žive u miru.
Yoko Ono Lennonpic.twitter.com/TsHWuCdu2Y

Smrt voljene osobe je nešto što vas iscrpi“, napisala je japanska umetnica Joko Ono (87) na Tviteru i dodala da i 40 godina posle smrti, Lenon nedostaje svojim sinovima Džulijanu (Julian), Šonu (Sean) i njoj.

Joko Ono je potom napisala stih Lenonove najpoznatije solo pesme „Imagine“ – Imagine all the people living life in peace – Zamislite sve ljude kako žive u miru.

 

Podijeli

4 thoughts on “40 godina od ubistva Džona Lenona

 1. Imagine there's no heaven
  It's easy if you try
  No hell below us
  Above us only sky
  Imagine all the people living for today
  Imagine there's no countries
  It isn't hard to do
  Nothing to kill or die for
  And no religion too
  Imagine all the people living life in peace, you
  You may say I'm a dreamer
  But I'm not the only one
  I hope some day you'll join us
  And the world will be as one….

Komentariši